Τι είναι ο «κώδικας Μπουσίντο» που τόνισε ο Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου
Τι είναι ο «κώδικας Μπουσίντο» που τόνισε ο Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ήττα της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Ματίας Αλμέιδα αναφέρθηκε στον κώδικα των Σαμουράι.
Η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε απέναντι στον Παναθηναϊκό, ηττήθηκε με 1-0 και το εύστοχο πέναλτι του Ιωαννίδη και έμεινε 6 βαθμούς μακριά από τον Ολυμπιακό, πέφτοντας παράλληλα στην 3η θέση.
«Σέβομαι και αυτούς που γράφουν στα σόσιαλ. Δεν ξέρεις ότι είναι ΑΕΚ. Δεν ασχολούμαι με αυτά, ας γράφουν ό,τι θέλουν. Από την οικογένειά μου μου έχουν πει κάποια πράγματα. Μου έχουν πει ότι θυμούνται τη μητέρα μου, αλλά δεν ξέρω αν είναι ΑΕΚ αυτοί. Έχω κουραστεί να το λέω, ότι είμαι ευγνώμων στον κόσμο. Τον πονάνε οι ήττες, κι εγώ πονάω. Είμαι ευγνώμων στον κόσμο. Δεν σκέφτομαι τίποτα για ό,τι γράφεται.
Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και εγώ είμαι μέρος της Δημοκρατίας. Πρέπει να την εκτελείς όχι να την επιβάλεις. Σέβομαι και με σέβονται. Ο κώδικας Μπουσίντο των Σαμουράι. Έτσι προσπαθώ να ζω και δεν είναι εύκολο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ματίας Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ήττα της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και αναφέρθηκε πολλές φορές στη λέξη «αξιοπρέπεια».
Τι είναι ο κώδικας Μπουσίντο:
Ο κώδικας Μπουσίδο, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία τον 17ο αιώνα, άρχισε να χρησιμοποιείται πιο συχνά μετά τη δημοσίευση του Nitobe Inazō το Bushido: The Soul of Japan το 1899. Μπορεί να συγκριθεί με την έννοια του ιπποτισμού.
Μια δυναμική πολεμική τάξη κυριάρχησε στην Ιαπωνία από τα μέσα του 12ου αιώνα και για περισσότερα από 600 χρόνια. Ήταν οι Σαμουράι, οι ατρόμητοι πολεμιστές της Ιαπωνίας. Αυτό που ξεχώριζε πάντα τους Σαμουράι ήταν το γεγονός ότι δεν αρκούνταν στην άριστη γνώση των πολεμικών τεχνών. Δρούσαν πάντοτε εντάσσοντας τις πολεμικές τους δεξιότητες μέσα σε μια βαθιά φιλοσοφική σκέψη. Δεν πολεμούσαν απλώς, αλλά ζούσαν ακολουθώντας έναν κώδικα που βασιζόταν στις αρχές του Κομφουκιανισμού και του Ζεν Βουδισμού.
Τις βάσεις για την φιλοσοφία αυτή των Σαμουράι ανέπτυξε ο Γιοριτόμο Μιναμότο, ο πρώτος Ιάπωνας Σόγκουν (ανώτερος στρατιωτικός ηγέτης) που έζησε τον 12ο αιώνα, ο οποίος πήρε άδεια από τον αυτοκράτορα να εγκαθιδρύσει ένα σύστημα φύλαξης των επαρχιών και διατήρησης της τάξης, που ονομάστηκε σούγκο. Οι σούγκο ανέπτυξαν έναν κώδικα βασισμένο στις αρχές του Κομφουκιανισμού και του Ζεν Βουδισμού, που έγινε γνωστός ως Μπουσίντο (Bushido) ή αλλιώς ο Δρόμος του Πολεμιστή.
Οι Σαμουράι πλέον ακολουθούσαν σε όλες τις όψεις της ζωής τους τον κώδικα αυτό, ο οποίος επηρέασε τη συνολική πολιτισμική εικόνα της Ιαπωνίας και αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν τρόπο ζωής στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Οι Σαμουράι ακολουθώντας τον κώδικα αυτό ορκίζονταν πλήρη υπακοή στο φεουδάρχη άρχοντα και την απόλυτη θέλησή τους να δώσουν και τη ζωή τους ακόμη για την προστασία της ζωής και της τιμής του κυρίου τους. Οι Σαμουράι έπρεπε να εκπαιδευτούν σκληρά στις πολεμικές τέχνες, αλλά και να ακολουθούν έναν εξευγενισμένο κώδικα συμπεριφοράς που υπαγόρευε τη συμπεριφορά και τις πράξεις τους σε κάθε στιγμή της ζωής τους.
Η βασική ραχοκοκαλιά του «Δρόμου του Πολεμιστή» αποτελούνταν από επτά απαράβατους κανόνες που όριζε τη ζωή των Σαμουράι. Όσοι δεν τους ακολουθούσαν θεωρούνταν απόβλητοι και οδηγούνταν ουσιαστικά στο «χαρακίρι», την τελετουργική τέλεση αυτοκτονίας για τη διαφύλαξη της τιμής του.
Οι κανόνες αυτοί αποτελούν μέχρι και σήμερα ένα βασικό «δρόμο» που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι όσοι «πολεμούν» στην καθημερινότητά τους και στη ζωή τους πάντα με σεβασμό, τιμιότητα και αυτοπεποίθηση.
Οι επτά κανόνες ζωής των Σαμουράι
義 - Gi: Ηθική και ακρίβεια
Σε όλες σου τις πράξεις πρέπει να είσαι απολύτως τίμιος. Η δικαιοσύνη δεν έρχεται από τους άλλους αλλά από τον εαυτό σου. Για τους σαμουράι δεν υπάρχουν βαθμίδες τιμιότητας ή δικαιοσύνης. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: μαύρο και άσπρο, ψέμα ή αλήθεια. Ένας τίμιος άνθρωπος που έχει αγνή ψυχή δεν πρέπει να φοβάται την αλήθεια.
勇- Yu: Θάρρος
Πρέπει να υψώσεις τον εαυτό σου πάνω από το πλήθος. Το να κρύβεσαι σαν την χελώνα κάτω από το καβούκι δεν είναι ζωή. Ένας πραγματικός πολεμιστής πρέπει να έχει το θάρρος ενός ήρωα. Έτσι, η ζωή είναι γεμάτη κινδύνους αλλά μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να είναι γεμάτη και ολοκληρωμένη. Ωστόσο, το ηρωικό θάρρος δεν είναι τυφλό. Είναι έξυπνο και δυνατό. Αντικατάστησε τον φόβο σου με σεβασμό και προσοχή.
仁 - Jin: Καλοσύνη
Συμπόνια και έλεος. Αυτές είναι οι λέξεις-κλειδιά. Μέσα από την εντατική εκπαίδευση, οι σαμουράι είναι πανέτοιμοι και δυνατοί. Αποκτούν δυνάμεις που μπορούν και υποχρεούνται να χρησιμοποιήσουν για το καλό των άλλων. Εάν δεν παρουσιάζεται η ευκαιρία για να κάνουν το καλό, τότε αυτοί οι πολεμιστές την ψάχνουν μόνοι τους.
礼 - Rei: Ευγένεια και Σεβασμός
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος σκληρός για να αποδείξει την δύναμή του. Να είσαι ευγενικός ακόμη και με τους εχθρούς σου. Χωρίς αυτήν την ιδιότητα είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τα ζώα. Η αληθινή δύναμη ενός πολεμιστή, αλλά και κάθε άλλου ανθρώπου, αποκαλύπτεται στην διαμάχη.
誠 – Makoto: Τιμιότητα και ειλικρίνεια
Εφόσον ένας σαμουράι αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα καθήκον, πρέπει να το κάνει με κάθε κόστος. Τίποτα στον κόσμο δεν θα σταματά. Δεν χρειάζεται να δώσει τον λόγο του ή να υποσχεθεί. Ό,τι πει ένας σαμουράι, είναι η εγγύηση. Το να λες και να κάνεις είναι το ίδιο πράγμα.
名誉 - Meiyo: Τιμή
Ένας πολεμιστής έχει μόνον έναν κριτή και αυτός είναι ο εαυτός του. Οι αποφάσεις που παίρνει αντανακλούν τον εαυτό του. Όμως επειδή δεν μπορείς να κρυφτείς από τον εαυτό σου, οι πράξεις σου είναι αποκαλυπτικές για το ποιος είσαι.
忠義 - Chugi: Πίστη
Ένας σαμουράι είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και τις συνέπειές τους. Είναι απολύτως υπάκουος στον διοικητή του και παράδειγμα για τους κατωτέρους του. Οι λέξεις που λέει ένας άνδρας είναι τα ίχνη που αφήνει πίσω του. Μπορείς να τα ακολουθήσεις όπου κι αν οδηγούν, γι’ αυτό πρέπει να είσαι προσεκτικός όταν επιλέγεις πού πάς.
*Στην κεντρική φωτογραφία πίνακας του ζωγράφου, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε ως δώρο για τον Ματίας Αλμέιδα
Δεν υπάρχουν σχόλια: