Αυτές οι ποινές που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες χούλιγκαν για την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη
Αυτές οι ποινές που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες χούλιγκαν για την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη
Τον μισό ποινικό κώδικα αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες - Ποιοι θα «φάνε» τις βαριές καμπάνες και ποιοι θα «πέσουν» στα μαλακά - Νομικοί κύκλοι εξηγούν στη «Ζούγκλα» όλα τα ενδεχόμενα
Η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και η έρευνα των αρχών θα οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης αρκετά άτομα κυρίως Κροάτες οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν ποινές από ανθρωποκτονία και εγκληματική οργάνωση μέχρι και φθορά ξένης περιουσίας. Με λίγα λόγια θα έχουν μπροστά τους τον μισό ποινικό κώδικα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν στις δικαστικές αρχές οδηγηθούν τελικά όλοι οι ένοχοι και αν κάποιοι πέσουν στα «χαμηλά» μόνο με διοικητικές κυρώσεις. Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στη «Ζούγκλα» ότι εκτός από τους οπαδούς κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση θα πρέπει να πάνε και οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που δεν σταμάτησαν τους Κροάτες χούλιγκαν έγκαιρα και ενώ γνώριζαν και ότι θα έρθουν στην Ελλάδα. Η κατηγορία που μπορεί να τους απαγγελθεί εκτός από τις διοικητικές κυρώσεις μετά την ΕΔΕ που έχει παραγγελθεί είναι αυτή της παράβασης καθήκοντος και να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου σε ποινικό δικαστήριο.
Οι συλληφθέντες όπως έγινε και στην περίπτωση του Άλκη Καμπανού σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες αρνούνται ότι εκείνοι δολοφόνησαν τον Μιχάλη και αποποιούνται κάθε ευθύνης. Οι αρχές – όπως και στην περίπτωση του Άλκη -έχουν στη διάθεσή τους βίντεο αλλά και μαρτυρίες που δείχνουν ποιος είναι ο δολοφόνος .
Οι συλληφθέντες θα έχουν μπροστά τους ένα βαρύ κατηγορητήριο που φέρει ισόβια ποινή και πολυετείς καθείρξεις.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία της αναφέρεται στο άρθρο 41ΣΤ του αθλητικού νόμου 2725/1999 ο οποίος τροποποιήθηκε με τον νόμο 4809/2021 φέροντας ακόμα αυστηρότερες ποινές ακόμα και για αδικήματα που έχουν τελεστεί εκτός αγωνιστικού χώρου όπως στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και την Θεσσαλονίκη στην υπόθεση του Άλκη Καμπανού. Μεταξύ άλλων ο νόμος προβλέπει για όσους έχουν τις χαμηλότερες ποινές:
«Σε περίπτωση καταδίκης για πράξεις που προβλέπονται στο παρόν, το δικαστήριο επιβάλλει υποχρεωτικά και για χρονικό διάστημα δύο (2) έως πέντε (5) ετών στον δράστη απαγόρευση προσέλευσης και παρακολούθησης όλων των αθλητικών εκδηλώσεων, αδιακρίτως αθλήματος, ακόμη και εκείνων που διεξάγονται εκτός της Ελληνικής Επικράτειας, στις οποίες μετέχει ομάδα, σε αγώνα της οποίας ή με αφορμή αγώνα της οποίας τελέσθηκε η αξιόποινη πράξη. Το δικαστήριο μπορεί, επίσης, να απαγορεύσει την προσέλευση και παρακολούθηση και οποιασδήποτε άλλης αθλητικής εκδήλωσης, αν, από τις περιστάσεις και με βάση την προσωπικότητα του δράστη, κρίνει ότι αυτός είναι επικίνδυνος για την ομαλή τέλεση των αθλητικών εκδηλώσεων. Για την εκτέλεση της παρεπόμενης ποινής το δικαστήριο διατάσσει τον δράστη να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του ή διαμονής του πριν από την έναρξη της αθλητικής συνάντησης και να παραμένει σε αυτό ή σε χώρο άμεσης εποπτείας της αστυνομικής αρχής, δύο ώρες πριν από την έναρξη της έως δύο ώρες μετά από τη λήξη της. Το δικαστήριο μετά από αίτημα του καταδικασθέντος προσδιορίζει στην απόφασή του το άθλημα και τις αθλητικές συναντήσεις για τις οποίες εφαρμόζεται η ως άνω παρεπόμενη ποινή.»
Επειδή τα αδικήματα έχουν τελεστεί στην Ελλάδα θα δικαστούν στη χώρα μας και η Κροατία δεν έχει κανένα δικαίωμα για να ζητήσει την έκδοσή τους .
Για τον νομοθέτη δεν έχει σημασία αν τα επεισόδια είναι εκτός αγωνιστικού χώρου . Οι Κροάτες πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που επιτίθενται σε Έλληνες φιλάθλους .Το 2010 είχαν πυρπολήσει λεωφορείο με οπαδούς του ΠΑΟΚ και είχαν προκαλέσει τραυματισμούς επιβατών.
Δεν υπάρχουν σχόλια: