Header Ads


Η κίνηση Μελισσανίδη στη Θεσσαλονίκη!

Η κίνηση Μελισσανίδη στη Θεσσαλονίκη!


Κίνηση που θα συζητηθεί από τον Δημήτρη Μελισσανίδη - Τι ετοιμάζει στη Θεσσαλονίκη!
Είναι γνωστό, ότι το διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος γύρω από τα θέματα του ποντιακού χώρου. Ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τις προσπάθειες αναγνώρισης της Γενοκτονίας.
 
Την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ «Ο Ξενιτέας», πραγματοποίησε διαδικτυακό μαραθώνιο με στόχο την ηθική και υλική στήριξη της προσπάθειας ολοκλήρωσης του μνημείου του Νίκου Καπετανίδη που φιλοτεχνεί ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης και το οποίο θα τοποθετηθεί στο πρώην στρατόπεδο του Δήμου Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη.


Ποιός ήταν ο Νίκος Καπετανίδης

Λίγοι γνωρίζουν την ιστορία του. Έφτασε όμως η ώρα να τον μάθουν οι πάντες. Ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας «Εποχή» στην Τραπεζούντα, την οποία εξέδωσε το 1918 με την αποχώρηση των Ρώσων και την ανακατάληψη της πόλης από τους Τούρκους.

Ο Καπετανίδης με θάρρος και αυταπάρνηση, έγραφε άφοβα για καθετί ελληνικό και καταδίκαζε, επωνύμως, τις θηριωδίες των Τούρκων εις βάρος των ελληνικών πληθυσμών. «Σαν δημοσιογράφος, ο εκδότης της «Εποχής», θεωρούσε χρέος του να μάχεται ανοιχτά για όλα τα εθνικά θέματα με όλο τον ενθουσιασμό και την ορμή ενός γενναίου πολεμιστή, υμνώντας ακούραστα την δόξα της Ελλάδας και κρίνοντας βίαια τους Τούρκους. Μπορεί μέσα στην Τραπεζούντα να υπήρχε ησυχία και αρκετή ασφάλεια των Ελλήνων, αλλά ήξερε πολύ καλά ο Καπετανίδης το τι γινόταν στα χωριά και δεν δίσταζε καθόλου να το γράφει, όπως βλέπει κανείς ξεφυλλίζοντας την «Εποχή» του», γράφει ο Δημήτρης Ψαθάς στη «Γη του Πόντου», μεταφέροντας αποσπασματικά κτηνωδίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα του Καπετανίδη.
 
Μετά την επιβολή λογοκρισίας το 1920, ο Καπετανίδης γνώριζε πολύ καλά ότι έσφιγγε ο κλοιός γύρω του. Ήξερε ότι εξέθετε τον εαυτό του σε κινδύνους. Συνελήφθη το 1921 μετά από έρευνα στο σπίτι του όπου εντοπίστηκε επιστολή του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, του μεγάλου πατριώτη από τη Μασσαλία, ο οποίος αγωνιζόταν για τη δημιουργία ανεξάρτητου ποντιακού κράτους, μία κατηγορία που βάρυνε και αλλους 68 Έλληνες του Πόντου. Το τέλος του συγκλονίζει. Στη δίκη παρωδία που στήθηκε, όταν ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ανεξαρτησίας της Αμάσειας του απήγγειλε την κατηγορία, ο Καπετανίδης πετάχτηκε και αναφώνησε, πως δεν αγωνιζόταν μόνο για την ανεξαρτησία του Πόντου «αλλά και για την ένωσή του με την Ελλάδα».

Η καταδίκη του ήταν φυσικό επακόλουθο της στάσης του. Εκείνος όμως δεν λύγισε ούτε στις έσχατες ώρες της ζωής του. Απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 σε 32 χρονών. Η τελευταία του κραυγή πάνω στην αγχόνη προκαλεί ανατριχίλα. Φώναξε «Ζήτω η Ελλάς» πριν παραδώσει την ψυχή του στον Δημιουργό του.

Με φόρα από τον Ζώρα!

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχοντας κληρονομήσει την ευαισθησία που είχε ο πατέρας του, Ζώρας, για αυτά τα σημαντικά θέματα και για χατίρι των Ποντίων, έκανε μεγάλο μπάσιμο στον μαραθώνιο για την κατασκευή του αγάλματος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα προκαλέσει μεγάλη αίσθηση.

Ο ανδριάντας του ήρωα θα εκτείνεται πάνω από 4 μέτρα από το έδαφος και θα είναι ορατός από πολύ μακρυά, «με το βλέμμα απέθαντο», όπως έλαμπε πάνω στην αγχόνη, που λένε και οι στίχοι του τραγουδιού «Λαϊκή τραγωδία – Νίκος Καπετανίδης», που κυκλοφόρησε πριν μερικές ημέρες (Τραγωδούν Γιάννης Κότσιρας, Ελένη Τσαλικοπούλου και ο βάρδος των ποντιακών τραγουδιών, Αλέξης Παρχαρίδης).

Η παρέμβαση στον μαραθώνιο έγινε εκ μέρους του συνεργάτη και φίλου του αφεντικού της ΑΕΚ, Σάββα Καλεντερίδη. «Όσον αφορά τον κ. Μελισσανίδη, μετά χαράς να συμβάλλει και αυτός, με ένα σημαντικό ποσό. Εύχομαι να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια. Νομίζω, ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, για να μην πω στο τέλος.

Να αποτελέσει ΦΑΡΟ και ΟΔΗΓΟ και για άλλες αντίστοιχες προσπάθειες σε ιστορικής δικαίωσης θέματα που απασχολούν το χώρο και του ποντιακού και του μικρασιατικού και του θρακικού ελληνισμού», ήταν τα λόγια του γεωπολιτικού αναλυτή, συγγραφέα, αρθρογράφου, εκδότη, επικεφαλής του infognomonpolitcs.gr.

Όπως καταλαβαίνετε, η συμμετοχή του Τίγρη στο έργο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία από τη στιγμή που για την ανέγερση του αγάλματος, συμμετέχουν όχι μόνο οργανωμένοι φορείς, αλλά και απλός κόσμος! Για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3, Γιώργου Γεωργιάδη, μεγάλη ήταν η συμμετοχή Ελλήνων ομογενών από τη Ρωσία, με μεγάλο μπροστάρη τον Βαλέριο Ασλανίδη, ο οποίος στήριξε την προσπάθεια καλύπτοντας σχεδόν το μισό κόστος του αγάλματος.

Τα αποκαλυπτήρια του αγαλμάτος αναμένεται να γίνουν στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, ανήμερα της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον απαγχονισμό του εθνομάρτυρα, δημοσιογράφου.
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.