Header Ads


Η ΑΕΚ πηγαίνει για 4+1 μεταγραφές το καλοκαίρι!

Η ΑΕΚ πηγαίνει για 4+1 μεταγραφές το καλοκαίρι!


Φημολογία ξανά για Σέρχιο Αραούχο - Πώς θα επιστρέψει, οι στόχοι της ΑΕΚ για το καλοκαίρι!
Πώς μπορεί να μείνει ο Ολιβέιρα, η λύση Ανσαριφάρντ και ο... Χασάν. Τι ζητάει η Ένωση από τους επιθετικούς της, η σύγκριση με Ολυμπιακό - ΠΑΟΚ και οι μεταγραφές που πρέπει να γίνουν το καλοκαίρι. Μπορεί να γυρίσει ο "Τσίνο";  

Εχουμε λίγες ώρες πια πριν από ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για την ΑΕΚ για την τρέχουσα σεζόν απέναντι στον Ολυμπιακό. Η Ενωση πρέπει να βρει τις λύσεις, να μπορέσει να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και να μπορέσει να πάρει αποτέλεσμα. Με ελάχιστο κόσμο στα Σπάτα και με τις γνωστές απουσίες, δεν είμαι διόλου βέβαιος πως όλη αυτή η ιστορία θα αλλάξει δραματικά. Από την άλλη όμως, στο ποδόσφαιρο έχουν μιλήσει έχω μιλήσει και οι…μουγκοί κατά το παρελθόν.
 
Οπότε ας περιμένουμε να δούμε τι μπορεί να προκύψει, καθώς η έκβαση του παιχνιδιού μπορεί να διαμορφώσει νέες ισορροπίες εντός της ΑΕΚ. Μέχρι να φτάσει η ώρα για το παιχνίδι, εμείς μπορούμε να συζητάμε για το παρόν και για το μέλλον. Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν, ότι όλο αυτό δεν κάνει καλό στην ΑΕΚ και αποπροσανατολίζει την κατάσταση. Αλλά στη δική μου κρίση, είναι το απόλυτα λογικό για μία ομάδα που έχει υγεία που μπορεί να λειτουργεί ως οργανωμένο κλαμπ.

Κάθε ομάδα προφανώς και πρέπει να προσβλέπει στο μέλλον της. Ειδικά μάλιστα τώρα που η ΑΕΚ ούτε μεγάλους στόχους κυνηγά, ούτε βέβαια μπορεί να ενθουσιάζει κάποιον με την εικόνα της. Αρα, η προσδοκία, η ελπίδα αν θέλετε αφορά τα όσα μπορούν να γίνουν καλύτερα, ώστε η ΑΕΚ τη νέα σεζόν να είναι πραγματικά αυτή που πρέπει. Στο ρεπορτάζ που διαβάσατε πριν από λίγες μέρες στο enwsi.gr, ήταν απόλυτα σαφές ποια είναι η στόχευση της ΑΕΚ στον αρχικό σχεδιασμό της ομάδας για τη νέα σεζόν.

Είναι σαφής η πρόθεση της ΑΕΚ να ενισχυθεί πάρα πολύ στην άμυνα. Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για προσθήκη τεσσάρων νέων ποδοσφαιριστών στην άμυνα (τερματοφύλακα, δεξί μπακ, στόπερ και αριστερού μπακ), είναι διάχυτη η επιθυμία να βρεθεί ένας Λιβάι και για την αριστερή πλευρά της επίθεσης που θα μπορεί να δίνει ισορροπία και πολλές επιλογές στην ομάδα και έπειτα ανοίγει η κουβέντα για την επίθεση. Εκεί θα εστιάσω και εγώ για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Πολλά θα κριθούν από το κατά πόσον θα μείνει στην ΑΕΚ ο Νέλσον Ολιβέιρα ή θα αποχωρήσει και θα πρέπει η ΑΕΚ να αναζητήσει κάποιον άλλο διάδοχο του. Για να μπορέσει κάποιος να κρίνει με ασφάλεια την υπόθεση και να μπορεί να έχει άποψη πρέπει δει τα πράγματα ξεκάθαρα και με πολύ καθαρό μυαλό, μακριά από συναισθηματισμούς. Διότι είναι εύκολο να λες, ότι η ΑΕΚ χρειάζεται έναν Πόνσε, αλλά από την άλλη ο Αργεντινός έχει συμβόλαιο και φιλοδοξίες που απέχουν πάρα πολύ από το ελληνικό πρωτάθλημα.
 
Ο Ολιβέιρα ήρθε το καλοκαίρι του ‘19 στην ΑΕΚ και αποτέλεσε το πρώτο συμβόλαιο που έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου στη νέα εποχή. Αυτό και μόνο είναι απόλυτα ενδεικτικό για τις ικανότητες και την αξία του Πορτογάλου. Φορ υψηλού επιπέδου, με συμμετοχές στην εθνική ομάδα της πατρίδας του, με χρόνια πορείας στα αγγλικό πρωτάθλημα σε επίπεδο Premier League και Championship. Η ΑΕΚ έκανε ένα λάθος με τον Ολιβέιρα, σημαντικό κατά τη γνώμη μου.

Κοίταξε μόνο την ατομική του ικανότητα και όχι το κατά πόσο ταιριάζει με τους ποδοσφαιριστές που υπήρχαν το περασμένο καλοκαίρι στην ομάδα. Ηταν φανερό, ότι μαζί με τον Λιβάγια, που ήταν η βασική επιλογή εκείνη την περίοδο για τη θέση πίσω από τον επιθετικό, ο Πορτογάλος δεν μπορούσε να ταιριάξει. Είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, ο ένας δυσκόλευε το παιχνίδι του άλλου και γι’ αυτό βρέθηκε εκείνο το τρικ με τον Λιβάγια στα αριστερά και να παίζει ο Μάνταλος στην κανονική του θέση, που μπορούσε να έχει πολύ πιο αρμονικό ταίριασμα με τον Ολιβέιρα.
 
Ο Ολιβέιρα είναι επιδραστικός στο παιχνίδι της ΑΕΚ, αλλά σίγουρα η πορεία που έχει αυτή τη διετία με την ΑΕΚ δεν ήταν η αναμενόμενη. Αρα, στο ερώτημα εάν πρέπει να γίνει προσπάθεια παραμονής, η απάντηση είναι ναι, αλλά με διαφορετικά οικονομικά δεδομένα. Κατά τη γνώμη μου, η αντικειμενική τιμή που θα μπορούσε να δοθεί για έναν ποδοσφαιριστή του επιπέδου της κλάσης του Πορτογάλου θα ήταν περίπου 500-600.000 ευρώ.

Νομίζω πως αυτό είναι ένα ποσό αντάξιο των ικανοτήτων του παίκτη, των προσδοκιών που μπορεί να έχει η ομάδα από αυτόν και της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια. Προφανώς πάντα πρέπει να κοιτάς τον ανταγωνισμό. Ο Ολυμπιακός έχει ένα δίδυμο που αποτελούν ο Ελ Αραμπί και ο Χασάν που κάνει πραγματικά τη διαφορά. Ο Ελ Αραμπί κάνει συγκλονιστικά πράγματα, σκοράρει 20 γκολ το χρόνο και δικαίως έχει ένα συμβόλαιο πάρα πολύ ψηλό. Αλλά ακόμα και ο Χασάν σας θυμίζω πως ταιριάζει απόλυτα στο ρόλο του δεύτερου επιθετικού που έρχεται πολλές φορές από τον πάγκο και δίνει σημαντικές λύσεις.

Η ΑΕΚ ως δίδυμο στην επίθεση είχε να παρουσιάσει φέτος τους Ολιβέιρα και Ανσαριφάρντ. Στα χαρτιά πιστεύω πως δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τον Ολυμπιακό. Ωστόσο, οι αριθμοί δείχνουν διαφορετικά πράγματα. Στην ΑΕΚ πολλές φορές χάθηκαν οι ρόλοι. Υπήρξε περίοδος παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος του Ολιβέιρα, υπήρχε περίοδος που ο Καρίμ έγινε βασική επιλογή και έδειξε πως έχει το γκολ. Ζήτημα είναι κατά πόσον μπορεί να συμβιβαστεί στην ιδέα, ότι θα είναι μία επιλογή στην επίθεση και όχι ο βασικός φορ. Αυτό είναι θέμα της ομάδας να το διαχειριστεί και να μπορέσει να βρει τις σωστές λύσεις, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα εσωστρέφειας και γκρίνια στην ομάδα.

Για το θέμα του Ολιβέιρα, πρέπει επίσης να αναλογιστεί κάποιος αν μπορεί με τα λεφτά που είναι διατεθειμένη η ΑΕΚ να προσφέρει στον Πορτογάλο, εάν μπορεί να βρεθεί ένας άλλος ποδοσφαιριστής σε ανάλογο επίπεδο. Σας θυμίζω, πως η ΑΕΚ ανέβασε πάρα πολύ ψηλά τον πήχη για την επίθεση, τόσο με τον Αραούχο, όσο και με τον Πόνσε, αλλά το πλήρωσε πανάκριβα. Για τον Αραούχο έφτασε να ξοδεύει πάνω από 1,5 εκατομμύριο το χρόνο, απλά και μόνο για να πετύχει το δανεισμό του, δίχως να έχει κανένα άλλο δικαίωμα.

Είναι σαφές, ότι όταν μιλάμε για επιθετικούς, αναφερόμαστε στην πιο ακριβή ποδοσφαιρική θέση στον πλανήτη. Κάθε επιθετικός που έχει ευχέρεια στο σκοράρισμα, κάθε σέντερ φορ που μπορεί να δίνει το εύκολο γκολ στην ομάδα του πληρώνεται αδρά. Ο Αραούχο δεν θα απέκλεια να είναι πάλι μία λύση, καθώς φαίνεται πως στη Λας Πάλμας δεν έχει καμία προοπτική εξέλιξης. Αλλά προφανώς θα πρέπει και το περιβάλλον που θα μπει εντός της ΑΕΚ να είναι πολύ διαφορετικό και να μπορεί να δώσει όλα όσα μπορεί, απομονώνοντας τις λάθος επιρροές και όλα όσα τον τραβούν πίσω.

Οπως και να έχει, το θέμα του σέντερ φορ είναι σημαντικό για την ΑΕΚ, διότι από εκεί είναι που κρίνονται πάρα πολλά. Η ΑΕΚ φέτος από τον Ολιβέιρα έχει πάρει 10 γκολ και μία ασίστ, ενώ από τον Ανσαριφάρντ 11 γκολ. Δηλαδή το σύνολο, 21 γκολ και μία ασίστ από τους δύο βασικούς της επιθετικούς. Την ίδια στιγμή, μόνο ο Ελ Αραμπί έχει δώσει τον Ολυμπιακό 23 γκολ με δύο ασίστ. Αν προσθέσουμε και πως ο Χασάν έχει δώσει 12 γκολ και τέσσερις ασίστ, νομίζω πως εύκολα καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της διαφοράς. 21 γκολ και μια ασίστ τα φορ της ΑΕΚ, 35 γκολ και έξι ασίστ του βασικού ανταγωνιστή.

Για να καταγραφεί απόλυτα απόλυτη η κατάσταση, αξίζει να δείτε και τα εξής. Ο Κρμέντσικ στον ΠΑΟΚ με μισή σεζόν έχει ήδη 9 γκολ και τέσσερις ασίστ και αν προσθέσουμε τον Σφιντέρσκι που έχει 10 γκολ και 7 ασίστ τότε φαίνεται πως η γραμμή κρούσης της ΑΕΚ υπολείπεται. 21 γκολ και μία ασίστ οι «κιτρινόμαυροι», 19 γκολ και 11 ασίστ του ΠΑΟΚ με λιγότερα ματς. Η μόνη σύγκριση που μπορεί να υπάρξει είναι κόντρα στους επιθετικούς του Παναθηναϊκού, με τον Μακέντα να έχει οκτώ γκολ και μία ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις και τον Καρλίτος να έχει έξι γκολ.

Αρα, λοιπόν, ακόμα και με τους αριθμούς στεγνά να το μετρήσει κάποιος. η ΑΕΚ πρέπει να βρει παίκτες και τρόπο ώστε να μπορέσει να είναι πολύ πιο ανταγωνιστική την επόμενη σεζόν. Να βρει τη φόρμουλα, ώστε να λαμβάνει από τους επιθετικούς της αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Ειδάλλως θα είναι δύσκολο να μη βρεθεί πάλι απέναντι στα ίδια και τα ίδια προβλήματα.
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.