Σάλος με τα SMS στο 13033: Παρακολουθούν τη μετακίνησή μας με τους κωδικούς!
Σάλος με τα SMS στο 13033: Παρακολουθούν τη μετακίνησή μας με τους κωδικούς!
Μπορεί κυβερνητικοί κύκλοι να διαψεύδουν με κάθε τρόπο πως διατηρείται αρχείο μηνυμάτων που εστάλησαν στο 13033, ωστόσο φαίνεται πως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.
Την αρχή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών πως την περασμένη Κυριακή περισσότερα από ένα εκατομμύριο SMS εστάλησαν από πολίτες που επέλεξαν να αθληθούν μετά τις 9 το βράδυ.
Την σκυτάλη πήρε στην συνέχεια ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος τόνισε πως «αν και δεν υπάρχει όριο στις μετακινήσεις, εάν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις του ίδιου ατόμου σε μία συγκεκριμένη περιοχή, θα βάλει κόφτη».
Οι παραπάνω τοποθετήσεις προκάλεσαν και τις άμεσες παρεμβάσεις των αρμόδιων υπουργών. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Kυριάκος Πιερρακάκης, έσπευσε σε συνεντεύξεις του να ξεκαθαρίσει πως το 13033 δεν διατηρεί κανένα προσωπικό αρχείο για την αποστολή μηνυμάτων ενώ συμπλήρωσε πως το σύστημα δεν γνωρίζει ποιοι πολίτες στέλνουν μηνύματα σε συγκεκριμένες επιλογές.
«Το μόνο που μετριέται είναι το συνολικό πλήθος των μηνυμάτων» είπε.
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια πολιτικά στελέχη, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», υπάρχουν ορισμένα νομικά «κενά».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην εφημερίδα ο δικηγόρος Βασίλειος Σωτηρόπουλος, «Μπορεί το κράτος να μην τα διατηρεί (σ.σ. τα SMS των πολιτών στο αρχείο) ωστόσο τα διατηρούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με τον Ν. 3917/2011 ο οποίος βασίζεται όμως στην κοινοτική οδηγία 2006/24 ΕΚ που έχει ήδη ακυρωθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντίθετο στα θεμελιώδη δικαιώματα.
Άρα ο νόμος αυτός έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί από τον νομοθέτη.
Η αυτοματοποιημένη έγκριση (ή μη) του αιτήματος συνιστά επεξεργασία δεδομένων που σημαίνει ότι για να είναι νόμιμη και να μην παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα, πρέπει προηγουμένως να έχει διενεργηθεί εκτίμηση αντικτύπου (άρθρο 35 GDPR)».
Δεν υπάρχουν σχόλια: