Νεντέλκοβιτς: «Στην Ακαδημία στόχος είναι να αναπτυχθούν οι νέοι ως άτομα και ποδοσφαιριστές»
Νεντέλκοβιτς: «Στην Ακαδημία στόχος είναι να αναπτυχθούν οι νέοι ως άτομα και ποδοσφαιριστές»
Ο 42χρονος τεχνικός της Κ17 της ΑΕΚ μίλησε στο gazzetta.gr για τις ιδιαιτερότητες του να είναι προπονητής μικρών παιδιών και τους στόχους που έχουν θέσει στα τμήματα υποδομής της Ενωσης
Ηταν καλοκαίρι του 1998 όταν ένα αμούστακο παιδί μόλις 20 ετών ήρθε τότε στην Ελλάδα αναζητώντας την ποδοσφαιρική του Ιθάκη.
Ο λόγος για τον Ιβάν Νεντέλκοβιτς, που έκτοτε «ρίζωσε» στην πατρίδα μας. Με «γλυκό» αριστερό πόδι ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην «αναγέννηση» της ΑΕΛ στα μέσα της περασμένης δεκαετίας αλλά και των «φοιτητών του Χαϊδαρίου» που ξεχώριζαν εκείνα τα χρόνια.
Ουσιαστικά στα 30 του αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του, αφού άρχισε να... αναπτύσσεται μέσα του το «μικρόβιο» της προπονητικής και αποφάσισε να την ακολουθήσει σε ένα «δύσκολο» και ιδιαίτερο τομέα, εκείνον των τμημάτων υποδομής. Πια μπορεί να ειπωθεί πως τα κατάφερε και από το 2015 βρίσκεται στην Ακαδημία της ΑΕΚ, με τελευταία χρονικά την ιδιότητα του προπονητή της Κ17.
Ο 42χρονος Σέρβος κόουτς μίλησε στο gazzetta.gr για τους στόχους που έχουν θέσει στα τμήματα υποδομής της Ενωσης, τις ιδιαιτερότητες που διέπουν έναν προπονητή μικρών παιδιών, το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος το ποδόσφαιρο στις νεαρές ηλικίες, αλλά και τις επιπτώσεις λόγω κορονοϊού. Αυτό που... μένει κυρίως είναι πως τα μικρά παιδιά πρέπει να «ανδρώνονται» ποδοσφαιρικά μαθαίνοντας να παίζουν σωστά και όχι απλά να κερδίζουν. Μόνο έτσι θα γίνουν τα «αστέρια» της επόμενης ημέρας σε επίπεδο ανδρών.
Σου λείπει το ποδόσφαιρο μέσα από το γήπεδο;
«Δεν θα το έλεγα, έξαλλου, οπότε το επιτρέπουν οι συνθήκες το ευχαριστιέμαι παίζοντας με τα παιδιά στην προπόνηση. Δεν συμβαίνει συχνά.. όταν συμβαίνει όμως, αρέσει στα παιδιά».
Ισχύει η όχι τελικά αυτό που λένε ότι για να γίνεις προπονητής πρέπει να αποβάλεις τον ποδοσφαιριστή από μέσα σου;
«Όταν το λέμε, δεν ξέρω ακριβώς τι εννοούμε. Γιατί κάποιος όμως, ο οποίος έχει διαγράψει μία μακρά επαγγελματική πορεία ως ποδοσφαιριστής, ωφελεί να διαγράψει όλες τις παραστάσεις του, όλα τα συναισθήματα που βίωσε κι όλες τις συγκινήσεις που ένιωσε; Όλα τα παραπάνω αποτελούν μαθήματα ζωής...»
Οι διάφορες του τότε με το τώρα;
«Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται συνεχώς. Εξελίσσεται, κοινωνικά, εκπαιδευτικά, τεχνολογικά και σε όλα τα επίπεδα. Όσον άφορα το αγωνιστικό μέρος θα πω ότι το κυρίως χαρακτηριστικό είναι η ταχύτητα και η ένταση του παιχνιδιού, όπως η ταχύτητα σκέψης και ενέργειας. Οι παίκτες του σήμερα αλλά και του αύριο, θα έχουν, όλο και λιγότερο χώρο και χρόνο στην διάθεση τους όσον άφορα εκτέλεση μιας αγωνιστικής ενέργειας σε σχέση με το πριν. Απαιτεί παίκτες διορατικούς, με ποιότητα λήψης αποφάσεων, όπως και εκτέλεσης με και χωρίς την μπάλα, διότι οι αγωνιστικές καταστάσεις μεταβάλλονται συνεχώς και γρήγορα. Παίκτες σε όλες τις θέσεις ικανούς στις παραμέτρους αγωνιστικής απόδοσης. Η φυσική κατάσταση παικτών με την βοήθεια της τεχνολογίας βρίσκεται σε πιο υψηλό επίπεδο και είναι σημαντική παράμετρος στο να υφίσταται καλύτερη ένταση και ρυθμός του παιχνιδιού. Είναι σαφές ότι και η εκπαιδευτική και προπονητική διαδικασία έχει αλλάξει και στοχεύει στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου».
Γιατί αποφάσισες να γίνεις προπονητής;
«Είναι κάτι που μου άρεσε όταν ακόμα ήμουν ποδοσφαιριστής, θα έλεγα από 26-27 ετών και έπειτα. Σταμάτησα σαν παίκτης σχετικά νωρίς (σ.σ. 32 ετών), ενώ μπορούσα να αγωνιστώ με ποιότητα για λίγα χρόνια ακόμη. Ήθελα τον χρόνο αυτό να επενδύσω στην προπονητική, να μάθω και να εξελιχτώ προς αυτή τη κατεύθυνση».
Ποιο δίπλωμα προπονητή έχεις;
«Κατέχω δίπλωμα UEFA A και UEFA A Elite Youth».
Οι μικρές ηλικίες σε ενδιέφεραν η προέκυψαν στην πορεία;
«Προέκυψαν, και είμαι ευγνώμων για αυτό, επειδή ασχολείσαι με την λεπτομέρεια. Διδάσκεις, εκπαιδεύεις , προπονείς, καθοδηγείς, δημιουργείς. Σε βοηθά να μαθαίνεις τη σωστή δομή του κάθε άξονα και τομέα».
Ποιες οι διαφορές με τους άνδρες;
«Ότι είναι ακόμα παιδιά, δεν είναι μικροί επαγγελματίες, ανεξαρτήτως αν προετοιμάζονται μελλοντικά να γίνουν, όσοι καταφέρουν. Βρίσκονται σε φάση μάθησης, επίσης, περνάνε τα σταδία ψυχοσωματικών ιδιαιτεροτήτων της ανάπτυξης, και χρειάζεται να είσαι εξειδικευμένος στις αναπτυξιακές ηλικίες ώστε να περιορίσεις τα λάθος συμπεράσματα. Χρειάζεται να έχεις επίμονη, υπομονή και χαμόγελο για να υλοποιήσεις το κάθε στόχο. Στο ανδρικό ποδόσφαιρο οι παίκτες ας πούμε ότι είναι έτοιμοι, έχουν εμπειρίες, χωρίς να θέλω να πω ότι δεν μαθαίνουν, πάντα μαθαίνεις, κάθε μέρα, όσο ζεις μαθαίνεις. Απλά εκεί περισσότερο καθοδηγείς και κατευθύνεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να διδάσκεις καινούρια πράγματα».
Αισθάνεσαι και παιδαγωγός μαζί;
«Πιστεύω ότι έχω παιδαγωγική προσέγγιση. Άλλωστε είναι ιερή μας υποχρέωση να λειτουργούμε και με αυτή την έκφανση της προπονητικής διαδικασίας».
Μετράει το αποτέλεσμα ή η εικόνα και η σωστή εκμάθηση του ποδοσφαίρου;
«Στις αναπτυξιακές ηλικίες η νίκη επί του αντίπαλου δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός στόχος. Εμείς, για παράδειγμα, θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, θέλουμε να νικήσουμε, όμως, πάντα σύμφωνα με τις αρχές που έχουν τα δικά μας χαρακτηριστικά και το μοντέλο του παιχνιδιού. Αξιολογούμε την απόδοση και ακολουθεί το αποτέλεσμα. Θυμάμαι, είχαμε κερδίσει ένα παιχνίδι, δικαία μεν, όμως πριν καν μιλήσω στα παιδιά στα αποδυτήρια όταν τέλειωσε το παιχνίδι, είδα ότι δεν ήταν ευχαριστημένοι με την απόδοσή μας στον συγκεκριμένο αγώνα. Θέλω να πω ότι υπάρχει και άλλη διάσταση, που την απεικονίζει ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ, με φράση: ’’Η ποιότητα χωρίς αποτελέσματα είναι ανούσια, τα αποτελέσματα χωρίς ποιότητα είναι βαρετά».
Υπάρχει ταλέντο στα τμήματα υποδομής;
«Φυσικά. Είμαστε πολύ υπερήφανοι όλοι οι προπονητές και τα υπόλοιπα μέλη του οργανισμού για την ποιότητα συνεργασίας με αυτά τα ταλαντούχα παιδιά με τα οποία συνεργαζόμαστε».
Είσαι από το 2015 στην ΑΕΚ. Πως βρέθηκες στην Ένωση;
«Ναι, βρίσκομαι έκτη σεζόν στην Ακαδημία της ΑΕΚ. Το 2014 ήμουν προπονητής Κ20 στην ΠΑΕ Άλιμος, και συνεργάτης του Σωκράτη Οφρυδόπουλου στην πρώτη ομάδα που τότε αγωνιζόταν στην B’ εθνική. Την χρονιά εκείνη η ΑΕΚ επέστρεφε στην Super League.
Με την Κ20 είχαμε κάνει πολύ καλή πορεία, παίζοντας ποιοτικό ποδόσφαιρο καταφέραμε να είμαστε στα μπαράζ με την αντίστοιχη ομάδα της ΑΕΚ, διεκδικώντας την πρώτη θέση του ομίλου, όμως, δεν τα καταφέραμε. Κάποιους μήνες μετά, με χαρά και τιμή αποδέχτηκα την πρόταση από τον κ. Μιχάλη Μητροτάσιου, τότε τεχνικό διευθυντή τον Ακαδημιών της ΑΕΚ».
Παιδιά της πρώτης ομάδας έχουν.. περάσει από τα χέρια σου;
«Ναι, ήμουν προπονητής σε κάποια από τα παιδιά που αυτήν την στιγμή βρίσκονται στην πρώτη ομάδα. Νομίζω όμως πως όταν ένα ταλέντο υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο με την πρώτη ομάδα, όλοι οι προπονητές, όλοι οι άνθρωποι που απαρτίζουν μια Ακαδημία έχουν συμβάλλει, είναι προϊόν συλλογικό. Είναι η επιτυχία της Ακαδημίας και όχι ενός συγκεκριμένου προπονητή».
Ο στόχος που έχετε θέσει στην Ακαδημία ποιος είναι;
«Ο σκοπός και ο στόχος της Ακαδημίας, πάντοτε ήταν, να διδάξουμε τους νέους και να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν ως άτομα και παίκτες, έτσι ώστε μελλοντικά να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου αλλά και της ζωής. Εννοείται, πως ο κυρίως στόχος που έχουμε θέσει είναι να βλέπουμε όλο και περισσότερους παίκτες που προέρχονται από την Ακαδημία στην πρώτη ομάδα. Δουλεύουμε όλοι προς αυτήν τη κατεύθυνση».
Ο κορονοϊός κατά πόσο έχει επηρεάσει;
«Η πανδημία έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής, όχι μόνο το ποδόσφαιρο. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, πλέον δεν είναι. Σίγουρα, υπάρχει ανησυχία λόγω των τελευταίων γεγονότων που λαμβάνουν χώρα και θα πρέπει όλοι να είμαστε συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Είναι μία δύσκολη κατάσταση, αλλά προέχει το καλό όλων. Στην Ακαδημία δείξαμε τα αντανακλαστικά και την υπευθυνότητα από την αρχή της πανδημίας, με όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα, ώστε να υφίσταται μια ασφαλείς λειτουργιά όλων των τμημάτων. Στην καραντίνα τα παιδιά λαμβάνουν ατομικό πρόγραμμα προπονήσεων, το όποιο ανανεώνεται κάθε δυο εβδομάδες, ενώ υπάρχει συνεχείς επικοινωνία με τους παίκτες. Σίγουρα, είναι δύσκολο αυτό που βιώνουμε, όμως, προσπαθούμε όλοι να προσαρμοστούμε στις νέες καταστάσεις. Εύχομαι αυτή τη δύσκολη κατάσταση να περάσει γρήγορα, να μην υποφέρουν συνάνθρωποι μας. Επίσης, να είμαστε υγιείς και να ξαναβρεθούμε στα γήπεδα».
Πόσο εύκολο είναι να πεις σε ένα μικρό παιδί πως δεν θα παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο;
«Μπορεί να πω ότι κάποιος δεν είναι για την Ακαδημία της ΑΕΚ, όμως δεν θα πω ποτέ ότι δεν θα παίξει ποδόσφαιρο. Έξαλλου, δεν γίνεται όλοι να παίξουν σε υψηλό επίπεδο».
Καλύτερα παίκτης ή προπονητής;
«Και τα δυο μια χαρά είναι, αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις και έντιμα προσπαθείς καθημερινά για αυτό, από όλες της απόψεις».
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια: