ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ο πρώτος μας τίτλος
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ο πρώτος μας τίτλος
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1931: ΑΕΚ-ΑΡΗΣ 5-3
Η σημερινή ημερομηνία είναι από της ξεχωριστές στην ιστορία της ΑΕΚ, καθώς σαν σήμερα πριν από 88 χρόνια κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο! Ήταν το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας που διοργάνωσε η ΕΠΟ και στο οποίο πήραν μέρος 17 ομάδες. Πολλές φορές θα δείτε τον τίτλο αυτό να αναφέρεται ως Κύπελλο 1932 –επειδή η διοργάνωση ήταν ενταγμένη στην ποδοσφαιρική περίοδο 1931-32- αλλά άρχισε και τελείωσε, όπως είπαμε, μέσα στο 1931.
Στις 8 Νοεμβρίου λοιπόν, η ΑΕΚ θριάμβευσε με 5-3 επί του πανίσχυρου Αρη της εποχής εκείνης, ο οποίος στη συνέχεια θα κατακτούσε άνετα τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας 1931-32 (η διοργάνωση άρχισε και τελείωσε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1932) ενώ η ΑΕΚ θα τερμάτιζε τελευταία από οκτώ ομάδες!
Η ΑΕΚ είχε αποκλείσει τον Πειραϊκό με 2-0, τον Εθνικό με 4-0 και τον ΠΑΟΚ με 2-1. Ο Αρης είχε εντυπωσιάσει με το 7-2 επί του Παναθηναϊκού και το 3-2 επί του Απόλλωνα στην Αθήνα και εθεωρείτο από όλους ως φαβορί. Είχε πέντε παίκτες μόνιμα στη νεοσύστατη Εθνική Ελλάδας (Κλεάνθης και Νικηφόρος Βικελίδης, Αγγελάκης, Αργυριάδης και Κίτσος) ήταν σχεδόν μόνιμος πρωταθλητής Μακεδονίας, ενώ είχε κατακτήσει και τον πανελλήνιο τίτλο του 1928.
Απέναντι σε όλα αυτά, η… επτάχρονη ΑΕΚ δεν είχε να επιδείξει τίτλους. Όπως έγραφε χαρακτηριστικά η «Βραδυνή» στην προαναγγελία του Τελικού, «έμενε πάντοτε η τιμία, η καλή και η δυνατή διεκδικήτρια». Η ομάδα της προσφυγιάς πάλευε να επιβιώσει στην Αθήνα απέναντι στον πανίσχυρο αγωνιστικά, οικονομικά και… παρασκηνιακά Παναθηναϊκό και μόλις ένα χρόνο πριν είχε «σπιτωθεί» στην αλάνα της Νέας Φιλαδέλφειας. Ακόμα και τον Ολυμπιακό δεν είχε καταφέρει να τον νικήσει σε φιλικό ή επίσημο αγώνα πριν το 1932!
Κουρασμένη και με μια σημαντική απουσία
Τη μέρα του Τελικού, η ΑΕΚ προερχόταν από ένα επίπονο ταξίδι για φιλικά στην Κωνσταντινούπολη που δεν είχε επιτρέψει στους παίκτες της να προετοιμαστούν ιδανικά. Επιπλέον θα της έλειπε ο σέντερ φορ της Μήτσος Μούγγρας που με ύψος 1,76 ήταν… πανύψηλος για τα δεδομένα της εποχής.
Όλα αυτά έκαναν τον Αρη να νιώθει νικητής! Η αναχώρηση της αποστολής του από τον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου συγκέντρωσε σχεδόν όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο της πόλης που κατευόδωσε την ομάδα του με αποθεωτικές εκδηλώσεις. Ακόμα και όταν η αμαξοστοιχία είχε αρχίσει να κινείται, φίλαθλοι έτρεχαν παράλληλα στην αποβάθρα και επευφημούσαν της παίκτες που είχαν βγει στα παράθυρα και φώναζαν «Αρης-Αρης»!
Ο μόνος που δεν αναχώρησε με την ομάδα αλλά μετέβη στην Αθήνα με το αεροπλάνο της γραμμής ήταν το μεγάλο αστέρι της ομάδας Κλεάνθης Βικελίδης –για λόγους που δεν διευκρινίζονταν από την εφημερίδα «Μακεδονία» της εποχής εκείνης. Σημειωτέον ότι το τοπικιστικό στοιχείο εν όψει του αγώνα ενισχυόταν και από μία διαμάχη που βρισκόταν σε εξέλιξη ανάμεσα στην ΕΠΟ και τα σωματεία της Θεσσαλονίκης σχετικά με την επικείμενη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος 1932.
«Γηραιότερη» με μέσο όρο… 24 χρόνια
Ο Τελικός έτυχε της ανάλογης προβολής από τις εφημερίδες της εποχής και στις δύο πόλεις. Γινόταν μάλιστα αναφορά και στο ηλικίας ήδη 60 ετών Κύπελλο Αγγλίας και τονιζόταν η μόνιμη παρουσία του Βρετανού βασιλιά σε κάθε τελικό!
Η αθηναϊκή εφημερίδα «Πρωϊα» μέτρησε ακόμα και τις ηλικίες, τα ύψη και τα βάρη των παικτών. Η ΑΕΚ ήταν «γηραιότερη» με μέσο όρο ηλικίας τα… 24 χρόνια (παρά τα 34 χρόνια του Κώστα Νεγρεπόντη) ελαφρύτερη με μέσο όρο τις 58 οκάδες 100 δράμια (περίπου 75 κιλά) και πιο κοντή, με μέσο όρο το 1,71 μ. Ενδεικτικά σας λέμε ότι ο τερματοφύλακάς της Γιώργος Γιάμαλης ήταν ο πιο ψηλός παίκτης της ενδεκάδας εκείνης της ημέρας με ύψος 1,75! Όσο για τον συνδυασμό 1,71 ύψος και 75 κιλά βάρος, δεν τον βρίσκεις σήμερα ούτε σε… ερασιτέχνες αθλητές.
Η απαράμιλλη κλάση του Κώστα Νεγρεπόντη
Ο αγώνας άρχισε στις 2.30 το μεσημέρι και διεξήχθη με πάσα λαμπρότητα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού που, αν και χωρούσε πια πάνω από 20 χιλιάδες θεατές μετά την πρόσφατη επέκτασή του, δεν γέμισε ούτε το μισό. Η ΑΕΚ ήταν δημοφιλής ακόμα μόνο στο προσφυγικό στοιχείο, ενώ ο Αρης είχε «κατεβάσει» μόνο 400 οπαδούς του, τους μισούς μαζί με την ομάδα και τους άλλους μισούς με ακτοπλοϊκή εκδρομή.
Ο Αρης, όπως είπαμε, ήταν το φαβορί, αλλά βρέθηκε να χάνει με 2-0 στο μισάωρο από τα γκολ του Ηλία Ηλιάσκου (4’) και του Ντίνου Μπαλτά (27’) αφού η άμυνά του και ο τερματοφύλακας Κατράντζος έκαναν πολύ κακό παιχνίδι. Και τα δύο γκολ είχαν τη δημιουργική σφραγίδα του βετεράνου Κώστα Νεγρεπόντη που, στα 34 του πια, ήταν ουσιαστικά παλαίμαχος. Είχε καιρό να παίξει, επέστρεψε για έναν αγώνα και την επομένη ήταν πια παρελθόν για το άθλημα ως ποδοσφαιριστής, ακολουθώντας καριέρα προπονητή. Είχε ήδη το προσωνύμιο «γέρος», αλλά η κλάση του Κωνσταντινουπολίτη ποδοσφαιριστή (σμιλεμένη στην Τουρκία, στη Γαλλία σε επαγγελματικό επίπεδο και από το 1926 στην ΑΕΚ) τον έκανε να ξεχωρίζει.
Η τεχνική ανωτερότητα, όμως, της ομάδας της Θεσσαλονίκης της επέτρεψε να ισοφαρίσει πριν το ημίχρονο με τα γκολ του 20χρονου Νίκου Κίτσου στο 40’ και στο 43’.
Ο τελικός έδειξε να αρχίζει ξανά, αλλά η ΑΕΚ μπήκε επιθετική και ορμητική. Για ένα 20λεπτο ο αγώνας ήταν αμφίρροπος, όμως στο 65’ μίλησε και πάλι η κλάση του Νεγρεπόντη που έδωσε έτοιμο γκολ στον Μπαλτά για το 3-2!
Ο ‘Άρης ήταν και άτυχος, αφού στο 70’ καταδικάστηκε οριστικά από ένα αυτογκόλ του αμυντικού Οικονόμου, ενώ στο 78’ –και με τον αντίπαλο να έχει πια… παραδοθεί- ο Νεγρεπόντης έκανε το 5-2 με ατομική ενέργεια. Ο Κίτσος έκανε το 5-3 (τραυματίας ων!) και έγινε ο έτσι ο πρώτος παίκτης με χατ-τρικ σε τελικό Κυπέλλου, αλλά και ο μοναδικός που πέτυχε τρία γκολ και έφυγε ηττημένος.
Κάπως έτσι γράφτηκε η πρώτη μεγάλη χρυσή σελίδα της ΑΕΚ. Απέναντι σε ένα μεγάλο αντίπαλο, με ένα «χορταστικό» σκορ που, όμως, για την εποχή ήταν μικρό! Κάποιες εφημερίδες της Αθήνας έγραφαν για άτεχνο αγώνα και για πολύ σχολαστική διαιτησία από τον Ασπρογέρακα που σφύριζε κάθε λίγο και λιγάκι. Εννοείται ότι ο τύπος της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για μεροληπτική διαιτησία του Αθηναίου διαιτητή, για δύο γκολ οφσάιντ και για σκληρό παιχνίδι των παικτών της ΑΕΚ. Αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο Βογδάνου αναγκάστηκε να μείνει σε νοσοκομείο της Αθήνας, μετά από κτύπημα του Πάτροκλου Χατζηπάντου της ΑΕΚ. Τι ποιηματάκι που δημοσίευσε την επόμενη μέρα η «Βραδυνή» και το οποίο παραθέτουμε σε φωτογραφία, είναι πολύ χαρακτηριστικό…
«Άρατε πύλας!»
Μετά τον αγώνα, οι παράγοντες, οι παίκτες και οι φίλοι της ΑΕΚ μετέβησαν με πομπή στα γραφεία του συλλόγου, όπου είχε «στηθεί» ένα… χάπενινγκ. Νεαρές Κωνσταντινουπολίτισσες περίμεναν τους θριαμβευτές και μία από αυτές ήταν επιφορτισμένη με την υποχρέωση να αναφωνήσει «άρατε πύλας»! Το Κύπελλο τοποθετήθηκε σε ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί από πριν, αλλά δυστυχώς στις δεκαετίες που πέρασαν χάθηκε και αυτό, όπως όλα τα προπολεμικά κειμήλια του συλλόγου.
Αυτό, όμως, που δεν χάνεται ποτέ, είναι η δόξα και το μεγαλείο της ΑΕΚ. Εκείνο το μεσημέρι στη Λεωφόρο, η αγαπημένη ομάδα εκατομμυρίων Ελλήνων άνοιξε… λογαριασμό και τα ακόμα καλύτερα είναι μπροστά μας, βαδίζοντας προς τη συμπλήρωση ενός ιστορίας!
Η σύνθεση της ΑΕΚ: Γιάμαλης, Μάλλιος, Νταϊσπάγγος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Νεγρεπόντης, Μπαλτάς, Τζιραλίδης Ι., Ηλιάσκος, Τζιραλίδης Π.
Στις 8 Νοεμβρίου
8/11/53 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας –ο ανηψιός του Ελευθέριου Βενιζέλου που έφερε το ονοματεπώνυμο του μεγάλου πολιτικού, είδε για πρώτη φορά την ΑΕΚ με την ιδιότητα του προέδρου της)
8/11/59 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-2 (Α’ Εθνική –πρώτο αθηναϊκό ντέρμπι στην ιστορία της Α’ Εθνικής, με τον Καβαλιώτη επιθετικό της ΑΕΚ Στέφανο Δεμίρη να ανοίγει και να κλείνει το σκορ)
8/11/64 Εθνικός-ΑΕΚ 0-0 (Α’ Εθνική –η ΑΕΚ αδικήθηκε από την επιμονή του επόπτη να ακυρώσει γκολ της ως οφσάιντ, παρά το γεγονός ότι ο Ούγγρος διαιτητής αρχικά είχε δείξει γκολ)
8/11/70 ΟΦΗ-AEK 1-1 (Α’ Εθνική)
8/11/72: ΑΕΚ-Λίβερπουλ 1-3 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ –ο Κώστας Νικολαϊδης ισοφάρισε προσωρινά με πέναλτι, αλλά η μετέπειτα κάτοχος του τροπαίου και πρωταθλήτρια Αγγλίας ήταν πολύ ανώτερη)
8/11/78 ΑΕΚ-Καβάλα 5-2 (Κύπελλο Ελλάδας –άνετη νίκη για την ΑΕΚ που προηγήθηκε 5-0 με τρία γκολ του Μαύρου και δύο του Μπάγεβιτς)
8/11/81 Απόλλων Αθηνών-AEK 0-1 (Α’ Εθνική- σημαντική νίκη με γκολ του Αρδίζογλου στο 11’)
8/11/87 AEK-Λάρισα 2-1 (Α’ Εθνική –πολύ σημαντική νίκη απέναντι στην ήδη πρωτοπόρο και μετέπειτα πρωταθλήτρια Λάρισα με γκολ των Πατίκα και Νίλσεν)
8/11/89 Δόξα Δράμας-AEK 1-1 (Α’ Εθνική –το λάθος του Σπύρου Οικονομόπουλου στο 1-0 του Χιονά, αποτέλεσε αφορμή για να χάσει τη θέση του μετά από ενάμιση χρόνο από τον Αντώνη Μήνου που θα έμενε βασικός κάτω από τα δοκάρια ως το 1993)
8/11/08 SKODA Ξάνθη-ΑΕΚ 1-1 (Α’ Εθνική)
8/11/10 ΑΕΚ-Εργοτέλης 3-1 (Α’ Εθνική –ανατροπή και νίκη και με τα γκολ των Καφέ, Μπλάνκο και… Εντερ)
8/11/15 ΑΕΚ - Αστέρας Τρίπολης 0-1 (Α'Εθνική - σοκ στο 90' για την ΑΕΚ, με τον Βάργκας να αφήνει την ομάδα με 10 παίκτες για ένα ημίχρονο)
πηγή: aek365.org
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η σημερινή ημερομηνία είναι από της ξεχωριστές στην ιστορία της ΑΕΚ, καθώς σαν σήμερα πριν από 88 χρόνια κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο! Ήταν το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας που διοργάνωσε η ΕΠΟ και στο οποίο πήραν μέρος 17 ομάδες. Πολλές φορές θα δείτε τον τίτλο αυτό να αναφέρεται ως Κύπελλο 1932 –επειδή η διοργάνωση ήταν ενταγμένη στην ποδοσφαιρική περίοδο 1931-32- αλλά άρχισε και τελείωσε, όπως είπαμε, μέσα στο 1931.
Στις 8 Νοεμβρίου λοιπόν, η ΑΕΚ θριάμβευσε με 5-3 επί του πανίσχυρου Αρη της εποχής εκείνης, ο οποίος στη συνέχεια θα κατακτούσε άνετα τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας 1931-32 (η διοργάνωση άρχισε και τελείωσε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1932) ενώ η ΑΕΚ θα τερμάτιζε τελευταία από οκτώ ομάδες!
Η ΑΕΚ είχε αποκλείσει τον Πειραϊκό με 2-0, τον Εθνικό με 4-0 και τον ΠΑΟΚ με 2-1. Ο Αρης είχε εντυπωσιάσει με το 7-2 επί του Παναθηναϊκού και το 3-2 επί του Απόλλωνα στην Αθήνα και εθεωρείτο από όλους ως φαβορί. Είχε πέντε παίκτες μόνιμα στη νεοσύστατη Εθνική Ελλάδας (Κλεάνθης και Νικηφόρος Βικελίδης, Αγγελάκης, Αργυριάδης και Κίτσος) ήταν σχεδόν μόνιμος πρωταθλητής Μακεδονίας, ενώ είχε κατακτήσει και τον πανελλήνιο τίτλο του 1928.
Απέναντι σε όλα αυτά, η… επτάχρονη ΑΕΚ δεν είχε να επιδείξει τίτλους. Όπως έγραφε χαρακτηριστικά η «Βραδυνή» στην προαναγγελία του Τελικού, «έμενε πάντοτε η τιμία, η καλή και η δυνατή διεκδικήτρια». Η ομάδα της προσφυγιάς πάλευε να επιβιώσει στην Αθήνα απέναντι στον πανίσχυρο αγωνιστικά, οικονομικά και… παρασκηνιακά Παναθηναϊκό και μόλις ένα χρόνο πριν είχε «σπιτωθεί» στην αλάνα της Νέας Φιλαδέλφειας. Ακόμα και τον Ολυμπιακό δεν είχε καταφέρει να τον νικήσει σε φιλικό ή επίσημο αγώνα πριν το 1932!
Κουρασμένη και με μια σημαντική απουσία
Τη μέρα του Τελικού, η ΑΕΚ προερχόταν από ένα επίπονο ταξίδι για φιλικά στην Κωνσταντινούπολη που δεν είχε επιτρέψει στους παίκτες της να προετοιμαστούν ιδανικά. Επιπλέον θα της έλειπε ο σέντερ φορ της Μήτσος Μούγγρας που με ύψος 1,76 ήταν… πανύψηλος για τα δεδομένα της εποχής.
Όλα αυτά έκαναν τον Αρη να νιώθει νικητής! Η αναχώρηση της αποστολής του από τον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου συγκέντρωσε σχεδόν όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο της πόλης που κατευόδωσε την ομάδα του με αποθεωτικές εκδηλώσεις. Ακόμα και όταν η αμαξοστοιχία είχε αρχίσει να κινείται, φίλαθλοι έτρεχαν παράλληλα στην αποβάθρα και επευφημούσαν της παίκτες που είχαν βγει στα παράθυρα και φώναζαν «Αρης-Αρης»!
Ο μόνος που δεν αναχώρησε με την ομάδα αλλά μετέβη στην Αθήνα με το αεροπλάνο της γραμμής ήταν το μεγάλο αστέρι της ομάδας Κλεάνθης Βικελίδης –για λόγους που δεν διευκρινίζονταν από την εφημερίδα «Μακεδονία» της εποχής εκείνης. Σημειωτέον ότι το τοπικιστικό στοιχείο εν όψει του αγώνα ενισχυόταν και από μία διαμάχη που βρισκόταν σε εξέλιξη ανάμεσα στην ΕΠΟ και τα σωματεία της Θεσσαλονίκης σχετικά με την επικείμενη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος 1932.
«Γηραιότερη» με μέσο όρο… 24 χρόνια
Ο Τελικός έτυχε της ανάλογης προβολής από τις εφημερίδες της εποχής και στις δύο πόλεις. Γινόταν μάλιστα αναφορά και στο ηλικίας ήδη 60 ετών Κύπελλο Αγγλίας και τονιζόταν η μόνιμη παρουσία του Βρετανού βασιλιά σε κάθε τελικό!
Η αθηναϊκή εφημερίδα «Πρωϊα» μέτρησε ακόμα και τις ηλικίες, τα ύψη και τα βάρη των παικτών. Η ΑΕΚ ήταν «γηραιότερη» με μέσο όρο ηλικίας τα… 24 χρόνια (παρά τα 34 χρόνια του Κώστα Νεγρεπόντη) ελαφρύτερη με μέσο όρο τις 58 οκάδες 100 δράμια (περίπου 75 κιλά) και πιο κοντή, με μέσο όρο το 1,71 μ. Ενδεικτικά σας λέμε ότι ο τερματοφύλακάς της Γιώργος Γιάμαλης ήταν ο πιο ψηλός παίκτης της ενδεκάδας εκείνης της ημέρας με ύψος 1,75! Όσο για τον συνδυασμό 1,71 ύψος και 75 κιλά βάρος, δεν τον βρίσκεις σήμερα ούτε σε… ερασιτέχνες αθλητές.
Η απαράμιλλη κλάση του Κώστα Νεγρεπόντη
Ο αγώνας άρχισε στις 2.30 το μεσημέρι και διεξήχθη με πάσα λαμπρότητα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού που, αν και χωρούσε πια πάνω από 20 χιλιάδες θεατές μετά την πρόσφατη επέκτασή του, δεν γέμισε ούτε το μισό. Η ΑΕΚ ήταν δημοφιλής ακόμα μόνο στο προσφυγικό στοιχείο, ενώ ο Αρης είχε «κατεβάσει» μόνο 400 οπαδούς του, τους μισούς μαζί με την ομάδα και τους άλλους μισούς με ακτοπλοϊκή εκδρομή.
Ο Αρης, όπως είπαμε, ήταν το φαβορί, αλλά βρέθηκε να χάνει με 2-0 στο μισάωρο από τα γκολ του Ηλία Ηλιάσκου (4’) και του Ντίνου Μπαλτά (27’) αφού η άμυνά του και ο τερματοφύλακας Κατράντζος έκαναν πολύ κακό παιχνίδι. Και τα δύο γκολ είχαν τη δημιουργική σφραγίδα του βετεράνου Κώστα Νεγρεπόντη που, στα 34 του πια, ήταν ουσιαστικά παλαίμαχος. Είχε καιρό να παίξει, επέστρεψε για έναν αγώνα και την επομένη ήταν πια παρελθόν για το άθλημα ως ποδοσφαιριστής, ακολουθώντας καριέρα προπονητή. Είχε ήδη το προσωνύμιο «γέρος», αλλά η κλάση του Κωνσταντινουπολίτη ποδοσφαιριστή (σμιλεμένη στην Τουρκία, στη Γαλλία σε επαγγελματικό επίπεδο και από το 1926 στην ΑΕΚ) τον έκανε να ξεχωρίζει.
Η τεχνική ανωτερότητα, όμως, της ομάδας της Θεσσαλονίκης της επέτρεψε να ισοφαρίσει πριν το ημίχρονο με τα γκολ του 20χρονου Νίκου Κίτσου στο 40’ και στο 43’.
Ο τελικός έδειξε να αρχίζει ξανά, αλλά η ΑΕΚ μπήκε επιθετική και ορμητική. Για ένα 20λεπτο ο αγώνας ήταν αμφίρροπος, όμως στο 65’ μίλησε και πάλι η κλάση του Νεγρεπόντη που έδωσε έτοιμο γκολ στον Μπαλτά για το 3-2!
Ο ‘Άρης ήταν και άτυχος, αφού στο 70’ καταδικάστηκε οριστικά από ένα αυτογκόλ του αμυντικού Οικονόμου, ενώ στο 78’ –και με τον αντίπαλο να έχει πια… παραδοθεί- ο Νεγρεπόντης έκανε το 5-2 με ατομική ενέργεια. Ο Κίτσος έκανε το 5-3 (τραυματίας ων!) και έγινε ο έτσι ο πρώτος παίκτης με χατ-τρικ σε τελικό Κυπέλλου, αλλά και ο μοναδικός που πέτυχε τρία γκολ και έφυγε ηττημένος.
Κάπως έτσι γράφτηκε η πρώτη μεγάλη χρυσή σελίδα της ΑΕΚ. Απέναντι σε ένα μεγάλο αντίπαλο, με ένα «χορταστικό» σκορ που, όμως, για την εποχή ήταν μικρό! Κάποιες εφημερίδες της Αθήνας έγραφαν για άτεχνο αγώνα και για πολύ σχολαστική διαιτησία από τον Ασπρογέρακα που σφύριζε κάθε λίγο και λιγάκι. Εννοείται ότι ο τύπος της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για μεροληπτική διαιτησία του Αθηναίου διαιτητή, για δύο γκολ οφσάιντ και για σκληρό παιχνίδι των παικτών της ΑΕΚ. Αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο Βογδάνου αναγκάστηκε να μείνει σε νοσοκομείο της Αθήνας, μετά από κτύπημα του Πάτροκλου Χατζηπάντου της ΑΕΚ. Τι ποιηματάκι που δημοσίευσε την επόμενη μέρα η «Βραδυνή» και το οποίο παραθέτουμε σε φωτογραφία, είναι πολύ χαρακτηριστικό…
«Άρατε πύλας!»
Μετά τον αγώνα, οι παράγοντες, οι παίκτες και οι φίλοι της ΑΕΚ μετέβησαν με πομπή στα γραφεία του συλλόγου, όπου είχε «στηθεί» ένα… χάπενινγκ. Νεαρές Κωνσταντινουπολίτισσες περίμεναν τους θριαμβευτές και μία από αυτές ήταν επιφορτισμένη με την υποχρέωση να αναφωνήσει «άρατε πύλας»! Το Κύπελλο τοποθετήθηκε σε ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί από πριν, αλλά δυστυχώς στις δεκαετίες που πέρασαν χάθηκε και αυτό, όπως όλα τα προπολεμικά κειμήλια του συλλόγου.
Αυτό, όμως, που δεν χάνεται ποτέ, είναι η δόξα και το μεγαλείο της ΑΕΚ. Εκείνο το μεσημέρι στη Λεωφόρο, η αγαπημένη ομάδα εκατομμυρίων Ελλήνων άνοιξε… λογαριασμό και τα ακόμα καλύτερα είναι μπροστά μας, βαδίζοντας προς τη συμπλήρωση ενός ιστορίας!
Η σύνθεση της ΑΕΚ: Γιάμαλης, Μάλλιος, Νταϊσπάγγος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Νεγρεπόντης, Μπαλτάς, Τζιραλίδης Ι., Ηλιάσκος, Τζιραλίδης Π.
Στις 8 Νοεμβρίου
8/11/53 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας –ο ανηψιός του Ελευθέριου Βενιζέλου που έφερε το ονοματεπώνυμο του μεγάλου πολιτικού, είδε για πρώτη φορά την ΑΕΚ με την ιδιότητα του προέδρου της)
8/11/59 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-2 (Α’ Εθνική –πρώτο αθηναϊκό ντέρμπι στην ιστορία της Α’ Εθνικής, με τον Καβαλιώτη επιθετικό της ΑΕΚ Στέφανο Δεμίρη να ανοίγει και να κλείνει το σκορ)
8/11/64 Εθνικός-ΑΕΚ 0-0 (Α’ Εθνική –η ΑΕΚ αδικήθηκε από την επιμονή του επόπτη να ακυρώσει γκολ της ως οφσάιντ, παρά το γεγονός ότι ο Ούγγρος διαιτητής αρχικά είχε δείξει γκολ)
8/11/70 ΟΦΗ-AEK 1-1 (Α’ Εθνική)
8/11/72: ΑΕΚ-Λίβερπουλ 1-3 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ –ο Κώστας Νικολαϊδης ισοφάρισε προσωρινά με πέναλτι, αλλά η μετέπειτα κάτοχος του τροπαίου και πρωταθλήτρια Αγγλίας ήταν πολύ ανώτερη)
8/11/78 ΑΕΚ-Καβάλα 5-2 (Κύπελλο Ελλάδας –άνετη νίκη για την ΑΕΚ που προηγήθηκε 5-0 με τρία γκολ του Μαύρου και δύο του Μπάγεβιτς)
8/11/81 Απόλλων Αθηνών-AEK 0-1 (Α’ Εθνική- σημαντική νίκη με γκολ του Αρδίζογλου στο 11’)
8/11/87 AEK-Λάρισα 2-1 (Α’ Εθνική –πολύ σημαντική νίκη απέναντι στην ήδη πρωτοπόρο και μετέπειτα πρωταθλήτρια Λάρισα με γκολ των Πατίκα και Νίλσεν)
8/11/89 Δόξα Δράμας-AEK 1-1 (Α’ Εθνική –το λάθος του Σπύρου Οικονομόπουλου στο 1-0 του Χιονά, αποτέλεσε αφορμή για να χάσει τη θέση του μετά από ενάμιση χρόνο από τον Αντώνη Μήνου που θα έμενε βασικός κάτω από τα δοκάρια ως το 1993)
8/11/08 SKODA Ξάνθη-ΑΕΚ 1-1 (Α’ Εθνική)
8/11/10 ΑΕΚ-Εργοτέλης 3-1 (Α’ Εθνική –ανατροπή και νίκη και με τα γκολ των Καφέ, Μπλάνκο και… Εντερ)
8/11/15 ΑΕΚ - Αστέρας Τρίπολης 0-1 (Α'Εθνική - σοκ στο 90' για την ΑΕΚ, με τον Βάργκας να αφήνει την ομάδα με 10 παίκτες για ένα ημίχρονο)
πηγή: aek365.org
Δεν υπάρχουν σχόλια: