Header Ads


Να τι συμβαίνει όταν η ΑΕΚ ψωνίζει χειμώνα!

Να τι συμβαίνει όταν η ΑΕΚ ψωνίζει χειμώνα!


Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Εκεί που ψάχνεις το… Πρωτοχρονιάτικο λαχείο, μπορεί να βρεθείς και με… παλτό για το κρύο. 
Ωστόσο, όταν ψάχνεις, μελετάς και κάνεις τις κατάλληλες κινήσεις, πάντα βάσει πλάνου και προγραμματισμού, μπορεί να λύσεις πολλά προβλήματα. Η ΑΕΚ τα έχει καταφέρει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Το «Enwsi.gr» θυμάται τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που έβγαλαν μάτια, αυτούς που ήρθαν και πρόσφεραν, αλλά και τις πιο αποτυχημένες επιλογές…

Πρώτος αριθμός στο «λαχείο»

ΤΟΝΙ ΣΑΒΕΦΣΚΙ: Ήταν η πρώτη μεγάλη μεταγραφή της ΑΕΚ με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της. Ο «Ντούσκο» ήθελε χαφ και έκανε… ματ με την απόκτηση του Σκοπιανού. Τα χρήματα που χρειαζόντουσαν για να τον αποκτήσει η ΑΕΚ δεν ήταν πολλά και έτσι ο Μπάγεβιτς έπεισε τον Στράτο Γιδόπουλο να προχωρήσει στην μεταγραφή. Ο Μπάγεβιτς με 10 οπαδούς ήταν στο αεροδρόμιο για την υποδοχή και τα επόμενα χρόνια ο Σαβέφσκι πρόσφερε… τα πάντα. Από το 1988 μέχρι και το 2001 ως παίκτης, μετά ως προπονητής και εν συνεχεία ως αρχισκάουτερ. Ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στην ιστορία της ΑΕΚ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΡΤΑΣ: Ήρθε το 1992 από την Νάουσα ο 20χρονος τότε επιτελικός μέσος. Ο Μπάγεβιτς τον πίστευε πολύ, αλλά δεν τον έβαλε αμέσως. Τον άφησε και στον πάγκο να… ψηθεί. Και δικαιώθηκε καθώς παραμένει έως και σήμερα το κορυφαίο αριστερό πόδι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έμεινε μέχρι το 1996 και πήγε στη Σεβίλλη φέρνοντας πολλά χρήματα στην Ένωση. Επέστρεψε το 2000 στην ΑΕΚ και έμεινε μέχρι και το 2004 συνεχίζοντας να προσφέρει μοναδικές μαγικές στιγμές ποδοσφαίρου με το υπέροχο αριστερό του.

ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΕΑΣ: Τον Ιανουάριο του 2001 η ΑΕΚ έχοντας ηττηθεί από την Καλαμάτα, προσπάθησε να πάρει ένα παίκτη-κλειδί των Μεσσήνιων που είχε μαρκάρει αποτελεσματικά τον Ντέμη. Ο οποίος παίκτης από τότε μέχρι και πέρυσι το καλοκαίρι έμεινε στην Ενωση με εξαίρεση ένα μικρό… διάλειμμα στη Βέροια όταν υποβιβάστηκε η ΑΕΚ. Δεκατρία χρόνια στην Ενωση έπαιξε παντού και πάντα. Στόπερ, αμυντικό χαφ, δεξί μπακ, αριστερό μπακ, ενώ έβαλε και τα μοναδικά του γκολ. Ο «Φούλης» της ΑΕΚ ακόμη και την ζωή του κινδύνευσε το 2004 στη Νίκαια, ενώ τα χειρουργεία στα γόνατα ήταν αμέτρητα όπως και οι ανανεώσεις του.

ΓΙΑΚΟΜΠ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ: Η μεταγραφή του στο άκουσμα της δεν ενθουσίασε τον απαιτητικό κόσμο του «Δικεφάλου». Ήταν επιλογή του Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς. Τα στοιχεία του πάντως ήταν καλά και η ΑΕΚ έμελλε να έχει πετύχει διάνα από την Β’ Εθνική κιόλας. Ο Σουηδός αμυντικός χαφ ήρθε, πρόσφερε και έφυγε σχεδόν όσο αθόρυβα ήρθε. Πλέον βγάζει το ψωμί του στη Γαλλία. Η «Ένωση» προσπάθησε να τον κρατήσει, μα ο ίδιος είχε αποφασίσει πως αυτός ο κύκλος έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα.

ΟΓΚΝΙΕΝ ΒΡΑΝΙΕΣ: Παρά την προβληματική του συμπεριφορά, κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει πως ήταν ένας από τους βασικότερους συντελεστές για να επιστρέψει η ΑΕΚ στην κορυφή της Ελλάδος. Αποκτήθηκε ελεύθερος και ήταν ένας παίκτης που χαρακτηρίστηκε -και όχι άδικα- γυρολόγος. Όμως ήταν καθοριστικός σε κάθε μεγάλο ματς. Η ΑΕΚ βγήκε διπλά κερδισμένη από τον Βόσνιο, καθώς τον μοσχοπούλησε στην Άντερλεχτ, όπου δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες της καριέρας του.

ΣΕΡΧΙΟ ΑΡΑΟΥΧΟ: Ο «Τσίνο» ήρθε μετά το φιάσκο με τον Ντίας και έμελλε στην Ελλάδα και στην ΑΕΚ να αναγεννήσει την καριέρα του. Βέβαια έφυγε και ξανάρθε, αλλά επί της ουσίας είναι χειμερινή επένδυση. Έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε πολλές επιτυχίες της «Ένωσης». Με δικό του γκολ στη Νέα Σμύρνη την τελευταία αγωνιστική των play off, οι «κιτρινόμαυροι» πρόπερσι πήραν το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Με δικά του τέρματα η ΑΕΚ πήρε πολλά ντέρμπι και πέρσι ήταν ο πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα για τον «Δικέφαλο».

Ήρθαν και πρόσφεραν

Η ΑΕΚ όμως εκτός από λαχεία έχει ψωνίσει το χειμώνα και ποδοσφαιριστές που μπορεί να μην ενθουσίασαν, αλλά βοήθησαν όσο μπορούσαν και μάλιστα σε πολύ δύσκολες περιόδους. Ήταν δε ιδιαίτερα αγαπητοί στο «κιτρινόμαυρο» κοινό, το οποίο δεν τους έχει ξεχάσει και τους μνημονεύει με ιδιαίτερη αγάπη ακόμα και σήμερα.

Πρώτος και καλύτερος ο «κόμης» Μάρτον Εστερχάζι. Με 59 συμμετοχές και 16 γκολ σε δύο χρόνια. Ακολουθεί ο Τζίμι Πατίκας, ο οποίος ήρθε χειμώνα του 1985 και έφυγε χειμώνα του 1993 έχοντας παίξει σε 155 ματς, σκοράροντας 27 γκολ και κατακτώντας επί της ουσίας τρία πρωταθλήματα. Μεσούσης της περιόδου είχαν έρθει επίσης ο Μίλεν Πέτκοφ ο οποίος έμεινε για 5 1/2 χρόνια στην «Ένωση».



Σε αυτή τη λίστα συμπεριλαμβάνονται και οι Μιχάλης Καψής, Ίλια και Βλάνταν Ίβιτς, Ζούλιο Σέζαρ, Έμερσον, Παντελής Καφές, Εντίνιο και Μίτσελ που με το γκολ του σε εκείνο το απίστευτο ματς με τον ΠΑΟ στο Κύπελλο έφερε τη μισή… κούπα το 2011.

Τελευταία προσθήκη, που αξίζει να μνημονευτεί είναι ο Νίκλας Χουλτ. Ο Σουηδός αριστερός μπακ, ήρθε τον Γενάρη του 2018 και έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό δίδυμο με τον Έλντερ Λόπες. Ειδικά από τη στιγμή που τραυματίστηκε ο Πορτογάλος, τραβάει μόνος του με μεγάλη επιτυχία το κουπί στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Παλτά για το… κρύο του χειμώνα

Υπήρχαν ωστόσο και αρκετές απογοητεύσεις στην ιστορία των χειμωνιάτικων μεταγραφών της ΑΕΚ. Η αρχή έγινε με τον Κροάτη Γκόραν Τόμιτς από την Βιτσέντζα (ίδιας ιδιοκτησίας τότε ελέω ENIC) που ήρθε μαζί με τους Σέμπουε – Δώνη που δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες παρά τις δαπανηρές αγορές. τα ψώνια το επόμενο καλοκαίρι από την Αρσεναλ με τους Κρίστοφερ Ρε και Αλμπέρτο Μέντεζ και οι Άλβιν Τσέκολι, Γιώργος Τριχιάς, Γιώργος Καβάζης που δεν πρόσφεραν τίποτα τον επόμενο χειμώνα.

Οι πολλές μεταγραφικές αποτυχίες της ΑΕΚ συνεχίστηκαν και τον Ιανουάριο του 2000. Οι Νταβίντε Μπελότι, Νταλ Μόρο και Χοσέ Καντέρο έμειναν στην ιστορία ως… ονόματα και μόνο. Ένα χρόνο μετά οι Μεντίνα και Πίτος, αλλά και οι Φόλια και Ξενίδης που ήρθαν επί Ψωμιάδη. Να μην ξεχάσουμε και τον Γκόραν Ποπόφ τη σεζόν 2003-2004.

Επί Ντέμη αποκτήθηκαν οι Μάλμπασα, Κυριακίδης και ο Σουηδός ομογενής Χριστοφορίδης και ένα χρόνο μετά ο Παντελής Καπετάνος από τον Ηρακλή. Τον Ιανουάριο του 2008 η ΑΕΚ πήρε τον… πολύ Καλόν που έμεινε μόνο για την γκολάρα στο 0-4 της Τούμπας.

Ως μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές αποτυχίες αποτελεί το όνομα του Ενσιαμπαμφούμου, επί προπονητή Μπάγεβιτς και τεχνικού διευθυντή Στέλιου Μανωλά. Προσθέστε επίσης τους Ντίνο Ντρπιτς (τον θυμόμαστε για την -πρώην- πανέμορφη σύζυγό του Νιβές Σέλσιους) και Ναμπίλ Μπαχά τη σεζόν 2010-2011. Την χρονιά που έπεσε η ΑΕΚ πήρε Πετρόπουλο που τελικά δεν μπόρεσε στα κρίσιμα ματς στο φινάλε της χρονιάς να βοηθήσει.

Στη νέα εποχή της ΑΕΚ με το Δημήτρη Μελισσανίδη στο «τιμόνι» η πιο απογοητευτική χειμερινή μεταγραφή ακούει στο όνομα του Μακόλεϊ Κρισάντους. Ωστόσο υπήρξαν και άλλοι που πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Όπως ο Ζουκουλίνι που πέρασε και παρότι ήταν παίκτης αξίας δεν ακούμπησε και τραυματίστηκε σε μία… προαιρετική προπόνηση. Ή Μασούντ που το highlight της καριέρας του στην ΑΕΚ, θα είναι η χαμένη ευκαιρία στο Κίεβο…

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15ΕΤΙΑ

Σεζόν 2017-2018: Μασούντ, Χουλτ, Μοράν

Σεζόν 2016-2017: Βράνιες, Αϊντάρεβιτς, Αραούχο, Βινίσιους, Μεληκιώτης

Σεζόν 2015-2016: Πέκχαρτ, Ζουκουλίνι

Σεζόν 2014-2015: Γιόχανσον. Κρισάντους

Σεζόν 2013-2014: –

Σεζόν 2012-2013: Τσουμάγκας, Αναστασόπουλος, Πετρόπουλος, Καραλής, Μητρόπουλος

Σεζόν 2011-2012: –

Σεζόν 2010-2011: Μίτσελ, Ματέος, Μπαχά, Ντρπιτς

Σεζόν 2009-2010: –

Σεζόν 2008-2009: Ενσιαμπαμφούμου

Σεζόν 2007-2008: Καλόν, Εντίνιο

Σεζόν 2006-2007: Καφές

Σεζόν 2005-2006: Έμερσον, Καπετάνος

Σεζόν 2004-2005: Ζούλιο Σέζαρ, Ίβιτς, Κυριακίδης, Μάλμπασα, Χριστοφορίδης

Σεζόν 2003-2004: Ποπόφ

*enwsi.gr

Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.