Header Ads


Ποιες οι σκέψεις στην ΑΕΚ για πιθανή πρόσκληση από Ευρωλίγκα

Ποιες οι σκέψεις στην ΑΕΚ για πιθανή πρόσκληση από Ευρωλίγκα


Μετά την αποχώρηση του Παναθηναϊκού, τι στάση θα κρατήσει η ΑΕΚ αν της γίνει πρόσκληση από την Ευρωλίγκα;


Η απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να αποχωρήσει ο Παναθηναϊκός από την Ευρωλίγκα δημιουργεί ένα… κενό στη διοργάνωση και ειδικότερα στην ελληνική εκπροσώπηση σε αυτή. Χωρίς ακόμη να έχει γίνει η παραμικρή σχετική νύξη, κυκλοφορεί το σενάριο πως μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσκλησης της ΑΕΚ στη διοργάνωση. Ποια θα είναι η στάση της σε αυτή την περίπτωση; 

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, ακόμη κι αν υπάρξει σχετική πρόσκληση από πλευράς Ευρωλίγκας μοιάζει δύσκολο ως αδύνατο να μετακομίσει η ΑΕΚ εκεί. Ο Μάκης Αγγελόπουλος έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη δημοσίως τις διαφωνίες του με τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωλίγκας, καθώς προσφέροντας έντεκα δεκαετή συμβόλαια (δέκα μετά την επικείμενη αποχώρηση του Παναθηναϊκού) εξασφαλίζει στις ομάδες αυτές μόνιμη παρουσία και φυσικά έσοδα, την ώρα που απαξιώνει πλήρως τα εγχώρια πρωταθλήματα και δεν υπάρχουν αξιοκρατικά κριτήρια συμμετοχής στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Τα παραδείγματα της Βενέτσια και της Χάποελ Ιερουσαλήμ, που κατέκτησαν το πρωτάθλημα σε Ιταλία και Ισραήλ αντίστοιχα αλλά είδαν Αρμάνι Μιλάνο και Μακάμπι αντ’ αυτών στην Ευρωλίγκα, είναι χαρακτηριστικά… 

Πέρα όμως από τις αντιρρήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωλίγκας, σημαντικό ζήτημα είναι και το οικονομικό. Η ΑΕΚ συμμετέχοντας για μια-δυο σεζόν στην Ευρωλίγκα ακόμη κι αν διπλασιάσει ή τριπλασιάσει το μπάτζετ τη αγγίζοντας τα δέκα εκατομμύρια ευρώ για να είναι αξιοπρεπώς ανταγωνιστική (και με τα έσοδα από εκεί να μην ξεπερνούν τα 3 εκατ.), οι προοπτικές διάκρισης απέναντι σε μεγαλύτερα οικονομικά μεγέθη είναι ελάχιστες και το βέβαιο είναι πως ο προϋπολογισμός της ΚΑΕ θα επιβαρυνθεί. Και το τελευταίο που θέλει ο Μάκης Αγγελόπουλος είναι μια υπερχρεωμένη ΚΑΕ που θα κινδυνέψει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος που την οδήγησαν στη Β’ Εθνική. 

Άλλωστε, με εξαίρεση τα τηλεοπτικά, τα έσοδα για τις ομάδες των δύο διοργανώσεων δεν έχουν και τεράστια απόκλιση. Ενδεικτικό είναι πως η ΑΕΚ από την ως τώρα πορεία της φέτος στο Basketball Champions League έχει κερδίσει 220.000 ευρώ και αν κατακτήσει τον τίτλο θα εισπράξει πριμ 1 εκατ. ευρώ. Οι δύο «αιώνιοι» χάρη στις 19 νίκες τους φέτος (καθεμιά πριμοδοτείται με 37.000) εισπράττουν 703.000 ευρώ, στο οποίο ποσό θα προστεθούν 70.000 ευρώ για κάθε νίκη στα play offs και 1 εκατ. ευρώ αν κατακτήσουν τον τίτλο. Δεν μιλάμε, δηλαδή, για τόσο τεράστια απόσταση στα έσοδα, ενώ πρέπει να συνυπολογιστεί πόσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις στην Ευρωλίγκα για μπάτζετ και μετακινήσεις (χώρια η χρήση του γηπέδου). 

Για τους παραπάνω λόγους, όλα δείχνουν πως ακόμη κι αν προσκληθεί η ΑΕΚ από την Ευρωλίγκα δεν θα εγκαταλείψει το Basketball Champions League. Άλλωστε με την προσθήκη του Παναθηναϊκού, πιθανώς κι άλλων ομάδων, το προϊόν θα γίνει ακόμη πιο ελκυστικό και προσοδοφόρο. Το είπε και ο ίδιος ο Μάκης Αγγελόπουλος χθες. «Βλέπω το μέλλον της ΑΕΚ σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο Basketball Champions League…».

Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.