Header Ads


Unlabelled Μελισσανίδης - «Λύμπε» αλλάζουν επίπεδο την Ένωση!

Μελισσανίδης - «Λύμπε» αλλάζουν επίπεδο την Ένωση!


Οι φίλοι της Ένωσης θα... τρελαθούν! - Έρχεται ο παικταράς; - Τι άλλο ετοιμάζουν!
Ο Μάριος Τριβιζάς γράφει για τη διαφαινόμενη προσθήκη του Βλάντιμιρ Ματιάσεβιτς, για τον Νίκο Λυμπερόπουλο και για τον στόχο της ΑΕΚ να κάνει το επόμενο βήμα και σε μεταγραφικό επίπεδο.

Το «θέμα Ματιάσεβιτς» βγήκε λίγο... ατσούμπαλα για την ΑΕΚ, όμως μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει τη δεδομένη στιγμή. Και προκάλεσε κάποια σχόλια σχετικά για τις επιλογές που έχουν ήδη γίνει στις μεταγραφές, για το οργανόγραμμα της ομάδας, αλλά και για τον τεχνικό της διευθυντή, τον Νίκο Λυμπερόπουλο. Ακριβώς επειδή όλα αυτά τα θεωρώ λογικά -όσον αφορά την κουβέντα που έχει ανοίξει- λόγω του timing, έχει αξία να βάλουμε λίγο τα πράγματα κάτω.

Μέχρι στιγμής, η ΑΕΚ -με τον τελευταίο λόγο να τον έχει ο προπονητής της- έχει επιλέξει παίκτες για δύο νευραλγικές θέσεις, για το κέντρο της άμυνας και για τον σέντερ φορ. Ο Οικονόμου ήρθε ήδη, για τον Πόνσε γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν κάποια τσαλιμάκια του πατέρα του ώστε να τελειώσει τις επόμενες ώρες. Στις δηλώσεις που έκανε ο Μαρίνος Ουζουνίδης στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας για τη νέα σεζόν τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Σίγουρα θα ήθελα να έχουμε έναν ακραίο σήμερα, αλλά από τη στιγμή που δεν έχουμε βρει ακριβώς αυτό που θέλουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε επιλογές που δεν μας καλύπτουν 100%». Συνεπώς, οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες προκρίθηκαν επειδή τον καλύπτουν 100% και εξυπηρετούν το αγωνιστικό του πλάνο. Αυτό είναι και το ζητούμενο.

Όσον αφορά στα σχόλια για τον Λυμπερόπουλο, έχει επισημανθεί πολλές φορές και είναι η αλήθεια πως τα τελευταία δύο χρόνια ο μεταγραφικός σχεδιασμός της ΑΕΚ δεν είναι... one man show. Υπάρχει ένα ολόκληρο τιμ που ασχολείται με τις μεταγραφές. Γίνεται μια ομαδική δουλειά και όλοι μαζί... χάνουν ή κερδίζουν. Ίσχυε για την περίοδο του Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, ισχύει και για αυτή του Νίκου Λυμπερόπουλου. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή το μεταγραφικό τιμ ούτε έχει κερδίσει, ούτε έχει χάσει, αφού είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε ταμείο και να κρίνουμε σε τελικό επίπεδο ποια ήταν τα αποτελέσματα.

Η χρονική συγκυρία της διαφαινόμενης πρόσληψης του Ματιάσεβιτς μπορεί να δίνει το πάτημα για να γίνουν συζητήσεις, όμως τώρα μπορούσε να προχωρήσει αυτή η υπόθεση και η ΑΕΚ αποφάσισε να την προχωρήσει. Δεν ξεκίνησε, όμως, τώρα. Είναι κάτι που δουλεύεται καιρό. Όπως, επίσης, έχει ψαχτεί η ομάδα και για άλλες περιπτώσεις, όμως έκρινε τελικά ότι η καλύτερη ήταν αυτή του Σέρβου παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά στην Τσουκαρίτσκι.

Να θυμίσω ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη για την επιστροφή του Νίκου Λυμπερόπουλου, διαβάσατε πως το αφεντικό της ΑΕΚ κατέληξε στον «Λύμπε» επειδή έκρινε ότι αυτός ήταν ο κατάλληλος για να έχει έναν πιο διευρυμένο ρόλο στην ομάδα, έχοντας την ευθύνη των αποφάσεων και για καθημερινά θέματα που αφορούσαν τη λειτουργία της, στα οποία είχε διαπιστωθεί μια δυσκολία στο να λύνονται άμεσα. Ταυτόχρονα είχε καταγραφεί η σκέψη της διοίκησης να πλαισιωθεί με ακόμη ένα πρόσωπο που θα είχε εμπλοκή στα μεταγραφικά.

Μπορεί στην πορεία αυτό να πάγωσε προσωρινά, όμως η ΑΕΚ ποτέ δεν έπαψε να προσπαθεί να βελτιώσει το «μεταγραφικό της τιμ» με διάφορες κινήσεις. Η επιλογή του Ματιάσεβιτς είναι μια επιμέρους -σημαντική σε κάθε περίπτωση- επιλογή σε ένα συνολικό πλάνο περαιτέρω βελτίωσης του κλαμπ στα θέματα σχεδιασμού. Κάτι που, φυσικά, είναι απαραίτητο για έναν σύλλογο που θέλει να προοδεύει συνεχώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει ανάγκη να βρίσκει στην πορεία στελέχη και αυτά με τη σειρά τους να έχουν να προσθέσουν κάτι στο σύνολο.

Πόσω μάλλον μια ομάδα που μόλις ολοκλήρωσε την τρίτη σεζόν της στην πρώτη κατηγορία, έπειτα από την επιστροφή της. Ένα κλαμπ που ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν και μέχρι σήμερα έχει κάνει άλματα. Ο Ολυμπιακός, για παράδειγμα, ο οποίος με το τεράστιο αβαντάζ που είχε τόσα χρόνια ξεκινώντας με δεδομένα τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ έφτασε σε ένα πολύ καλό επίπεδο στο κομμάτι μεταγραφές – πωλήσεις, δεν κινείτο ποτέ γύρω από ένα πρόσωπο. Είχε τον Καρεμπέ, τον Μοντεστό, τον Κοβάσεβιτς, τον Ισά, τον Ουσίγιους που σε διάφορους... συνδυασμούς υπήρξαν στην ΠΑΕ. Κάποιους ανθρώπους που ανάλογα με την περίπτωση, μπορούσαν να χτυπήσουν μια πόρτα, να εκμεταλλευτούν μια προσωπική επαφή.

Με τον Ματιάσεβιτς επί της ουσίας η ΑΕΚ θέλει να ανοίξει το εύρος των κινήσεών της και να μεγαλώσει την ατζέντα της. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ξεκίνησε την συγκεκριμένη καριέρα του στην αγορά της Σερβίας, που παραδοσιακά προσφέρεται για τη δημιουργία επαφών και διασυνδέσεων και οι εμπειρίες που έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια κρίθηκαν ως πολύ χρήσιμες. Όπως, φυσικά, και ο Λύμπε μέσα από την καριέρα του ως παίκτης έχει χτίσει κάποιες επαφές με προπονητές, αλλά και συμπαίκτες που τώρα έχουν άλλες θέσεις στο ποδόσφαιρο...

Στο μέλλον -που μπορεί να μην είναι και πολύ μακρινό- η ΑΕΚ μπορεί να κάνει κι άλλες κινήσεις που θα έχουν ως στόχο να διευρύνει τις επαφές της στον χώρο του διεθνούς ποδοσφαίρου. Υπάρχει αυτό στο μυαλό του Μελισσανίδη και δεν είναι τυχαίο ότι έχει ξεχωρίσει ως προσωπικότητες κάποιους από τους παίκτες που έχουν περάσει από την ομάδα τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα τον Αλμέιδα, τον Μασούντ (που στις χώρες τους έχουν βαριά ονόματα) ή και τον Τσιγκρίνσκι που του έχει τονίσει πολλές φορές ότι η συνεργασία του με την ομάδα δεν πρόκειται να σταματήσει μόλις αποφασίσει να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Δεν είναι ανάγκη κάποιους από αυτούς να πάρει επίσημο ρόλο στην ομάδα. Μπορεί να υπάρχει και μια ευρύτερη συνεργασία, αλλά σε μια μόνιμη βάση. Διότι και αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ έχει ανθρώπους που γνωρίζει ότι αν τους χρειαστεί κάτι, θα τη βοηθήσουν (και ορισμένους έχει χρειαστεί κάποια στιγμή να τους ενεργοποιήσει), όμως είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να δημιουργήσει μια πιο μόνιμη κατάσταση, που θα τη βοηθήσει να προοδεύσει ως κλαμπ.

Και είναι λογικό αυτό το πλάνο να ενεργοποιείται τώρα. Σε μια περίοδο που η ΑΕΚ έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα, έχει επιστρέψει στο ευρωπαϊκό στερέωμα, έχει μπροστά της την προοπτική του Τσάμπιονς Λιγκ, βλέπει συνεχώς ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει υπεραξίες στους ποδοσφαιριστές της και ταυτόχρονα κάθε χρόνο «χτυπά» όλο και πιο μεγάλες πόρτες για την ενίσχυσή της...

sdna.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.